У січні можливість запустити торги новим інструментом — валютним ф’ючерсом (похідний фінансовий інструмент, базовий актив якого — валюта) отримали «Українська біржа», ПФТС і фондова біржа «Перспектива». Нацбанк кілька років блокував створення ринку валютних деривативів, але в грудні минулого року погодив зразкові форми таких біржових контрактів. Даний інструмент дасть змогу вітчизняним компаніям і фізичним особам зменшити ризики від зміни курсів валют.

Запуск торгів ф’ючерсами та опціонами на валютну пару гривня/долар США та гривня/євро — дуже важливий крок для вітчизняних фінансових ринків. «Перш за все це можливість для компаній, які працюють на зовнішньоекономічному ринку, зменшувати свої валютні ризики. Привабливий він і для фінансових установ, що мають справу з валютними активами чи пасивами, а також для фізосіб. Але перспективи цього фінансового інструменту залежать у першу чергу від дій НБУ на валютному ринку», — каже керівник відділу управління ціновими ризиками на товарних та валютних біржах ІК SP Advisors Олексій Єрьомін.

В Україні існує кілька валютних курсів для пари гривня/долар. А торги на міжбанківському ринку зовсім не активні. За цих умов міжнародна асоціація EMTA припинила розраховувати ринкові курси гривні до інших валют, якими користувалися міжнародні фінансові установи. Ф’ючерс на курс гривні до долара США ще рік тому запустила Чиказька товарна біржа. Але торги за цим інструментом призупинено через неможливість визначити ринковий курс базового активу, тобто курс гривні до долара США. Тому експерти вважають, що перспективи цього інструменту пов?ністю залежать від здатності НБУ узгодити офіційний і ринковий курси валют.

Цей інструмент може викликати інтерес не тільки в учасників українського фондового ринку, а й у представників реального сектору. «Для звичайної людини це хороша можливість захистити свої гривневі заощадження з мінімальними витратами, оскільки для купівлі або продажу ф’ючерсу потрібно значно менше коштів, ніж при звичайній конвертації. З огляду на нестабільність курсу долара і те, в якому стані перебуває економіка нашої країни, даний інструмент буде цікавий багатьом», — зазначає ризик-менеджер Dragon Capital Дмитро Михайлусенко.

Експерти впевнені, що в разі успішного використання та популяризації валютного ф’ючерсу він матиме перспективи розвитку. 

Марія ЄВМЕНЕНКО
для «Урядового кур’єра»