Закордонні активи і банківські рахунки екс-президента Віктора Януковича та його оточення мають бути заморожені й використані на підтримку реформ в Україні.

Про це у програмі «Сигнали дня» на Польському радіо заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Український парламент уже націоналізував огидну віллу президента Януковича (Межигір'я. - Ред.) і, думаю, захоче уважніше придивитися до іншої нерухомості людей, які керували країною і крали. І це також має бути джерелом підтримки реформ в Україні. Це стосується маєтків як в Україні, так і за кордоном», – заявив Сікорський.

На його думку, у цьому контексті величезна відповідальність лягає на деякі країни ЄС, які Варшава кілька тижнів переконувала зробили щось з активами українських чиновників, що зберігаються на Заході. «Аргумент був такий, що це може бути зроблено на підставі звернень української влади про вчинення злочину. Я переконаний, що такі звернення будуть зроблені, що буде підставою для замороження активів», – підкреслив Сікорський.

Він також висловив переконання, що екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко не повинна обіймати високі державні посади. «Вона мусила з'явитися на Майдані і подякувати за звільнення. Проте думаю, що Україна зараз потребує політиків, які можуть довести чесне походження своєї власності», – зазначив Сікорський.