На Волині виявили й ексгумували останки польських прикордонників, які загинули у вересні 1939 року. Ці роботи проведено у селах Піща, Мельники, Положеве, Грабове, Шацьку Шацького й у селі Глинянки Любомльського районів відповідно до укладеного між Радою охорони пам’яті боротьби і мучеництва (Республіка Польща) та державним підприємством «Волинські старожитності» договору.

Ініціатором досліджень виступив генерал Ярослав Фрончек — начальник Надбужанського відділу прикордонної служби Польщі. Головною метою їх було гідне вшанування пам’яті людей, які залишилися вірними присязі й під час наступу Червоної армії до кінця виконали свій воїнський обов’язок.

Результатом незвичної археологічної експедиції стало те, що останки дев’ятьох польських охоронців кордону перевезено у Польщу, де їх поховають із належними почестями. При цьому вперше в Україні фахівці з Євросоюзу взяли у загиблих зразки ДНК для пошуку їхніх родичів.

— Цікаво, що в нашій експедиції взяли участь багато польських прикордонників. А профінансувала ці роботи Фундація Незалежності з Любліна, — розповів керівник «Волинських старожитностей» Олексій Златогорський. — І наші польські партнери, і ми висловлюємо щиру подяку голові облдержадміністрації Григорієві Пустовійту, сільським головам сіл Грабове — Василеві Голядинцю, Самійличі — Олександрові Куську, Піща — Іванові Бранчуку, Олеськ — Андрієві Ягодинцю, селищному голові Шацька Вікторові Сороці, які допомогли в організації робіт.