КРУТІ ВІРАЖІ

Українці взяли участь у другому етапі чемпіонату світу з мотокросу на мотоциклах з колясками

Перший етап цьогорічного чемпіонату відбувся у Швейцарії, а наступний після України пройде в Німеччині.

— Ми пишаємося тим, що Міжнародна федерація мотоспорту обрала саме наше місто для проведення змагань такого високого рівня, — зазначив на урочистому відкритті чемпіонату секретар Чернівецької міськради Віталій Михайлішин. — Інтерес до цих перегонів щороку виявляють багато людей, у тому числі з-за кордону, які приходять на трасу вболівати за спортсменів і відчути атмосферу високої спортивної боротьби.

Мототраса Міжнародного спортивного центру «Суперкрос» у Чернівцях вважається чи не найкращою у Європі з цього виду змагань. Вона єдина Україні має ліцензію FIM на проведення світових чемпіонатів. Має довжину 1750 м, 11 трамплінів, 18 поворотів та стартову пряму завдовжки 110 м.

На старт вийшли 33 екіпажі з 15 країн. Серед них титуловані багаторазові чемпіони світу та Європи, гонщики, чиї імена занесені до Книги рекордів Гіннесса. Також традиційно до Чернівців завітали віддані вболівальники своїх героїв з Латвії, Бельгії і Нідерландів. «Організація змагань була на високому рівні, — запевняє координатор світової комісії FIM та головний суддя чемпіонату швейцарець Дірк Де Нев. — Трасу підготували на «відмінно», звукове забезпечення — так само».

Підкорити п’єдестал у Чернівцях — почесно для всіх мотокросменів світу. Фото Георгія БОДНАРАША

Найкращими виявилися Етьєн Бакс (Голландія) та Каспарс Ступеліс (Латвія). Другим став французький екіпаж у складі Ніколаса Муссета та Валентина Гірауда. Третіми до фінішу прийшли Бен Адріансен (Бельгія) та Бен ван ден Богаа (Голландія) — вони ж залишаються лідерами загального заліку чемпіонату світу.

Українські спортсмени на чернівецькому етапі не змогли потрапити до двадцятки найкращих, хоча й сама участь у світовому чемпіонаті — це вже досягнення. Сайдкар (мотокрос на мотоциклах з колясками), пояснюють спеціалісти, вимагає великих витрат без найменшої фінансової віддачі. Екіпажі з України — це переважно любителі, закохані в мотокрос, які власним коштом купують техніку й екіпірування. Звичайно, мототехніка в них не нова, тому скласти конкуренцію навіть середнячкам європейських країн їм просто не до снаги.