АФЕРА. На Сумщині за сприяння оперативників управління Служби безпеки України викрили велику фінансову аферу і запобігли розтраті 440 тисяч бюджетних гривень.

За повідомленням прес-служби відомства, кримінальна справа стосується виконання на території області загальнодержавної цільової програми «Питна вода України». Вона спрямована на поліпшення ситуації із забезпеченням місцевого населення чистою, прозорою і цілющою. Та цією програмою спритники вирішили скористатися з метою наживи.

Наприкінці минулого року службові особи органів місцевого самоврядування та місцевої приватної структури склали фальшиві фінансові документи про начебто виконані роботи з реконструкції свердловин та заміни на них обладнання на території двох сільських рад Роменського району. Цю майже фільчину грамоту зловмисники направили до Державної казначейської служби України, щоб на розрахункові рахунки комерційної фірми перерахували 440 тисяч гривень.

Важко сказати, на що сподівалися автори авантюрного документа, однак швидко з’ясувалося, що за цифрами — каламутна вода з кримінальним присмаком. Під час перевірки, проведеної за ініціативи СБУ Державною фінансовою інспекцією, незаконність цих дій була викрита і грошові кошти не перераховано.

За матеріалами Служби безпеки України прокуратура Сумської області розпочала кримінальне провадження за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.15, ч.5 ст.191, ч.1 ст.366 (замах на вчинення, привласнення або розтрати майна в особливо великих розмірах; службове підроблення) Кримінального кодексу України. Подібне крутійство з водою може вилитися організаторам авантюри у позбавлення волі на строк до 12 років.