Вивченням трагедії Зеленої Брами — лісового масиву на правобережжі річки Синюха біля села Підвисоке Кіровоградської області, де 1941 року понад місяць в оточенні билися з ворогом частини 6-ї та 12-ї армій, пошуковці Всеукраїнської громадської організації «Союз «Народна Пам’ять» займаються давно. Завдяки цьому відкрито чимало невідомих сторінок тих подій. Досі окремі дослідники стверджували, що в урочищі Зелена Брама влітку 1941 року були факти масової здачі в полон. Нинішні факти навпаки свідчать, що тут точилися запеклі бої, а воїни, серед яких було багато українців, проявляли масовий героїзм.

До Уманського краєзнавчого музею вони передали понад 300 історичних артефактів, знайдених у місцях кровопролитних боїв. Працівникам музею передали й книжку «Зелена Брама: повернення до легенди», яку написав кіровоградський історик Василь Даценко. Сам автор називає цей твір історико-публіцистичним продовженням відомої книжки Євгенія Долматовського. Кілька десятків років тому він свою книжку про події літа 1941 року назвав документальною легендою про перші дні Великої Вітчизняної війни. І хоч письменник сам був учасником тих боїв, дивом вижив, але повністю передати увесь трагізм розгрому армій не зміг: не ті були часи. Василь Даценко наводить передсмертні слова однієї із жертв Зеленої Брами, командувача 6-ї армії генерала Івана Музиченка: «Мені дуже шкода, що правди про загибель 6-ї армії народ наш ніколи не дізнається».

Автор, за його словами, поставив за мету зрозуміти витоки і наслідки трагедії, що сталася на клаптику української землі з поетичною назвою Зелена Брама. Використав при цьому раніше не доступні архівні матеріали, зібрані у різних куточках колишнього СРСР спогади ветеранів 6-ї та 12-ї армій, листи й фотографії їхніх родичів, результати пошукової діяльності. Вони й створили чесну історію справжнього подвигу народу.

Видання служитиме вічною пам’яттю про них. Василь Даценко розповів, що недавно в селі Підвисокому, де проходили згадані в книжці бої, поховали останки не похованих ще відтоді радянських воїнів. На похороні люди плакали не тільки за загиблими тоді, а й за тими, чиє життя забирають нинішні події на сході України.

В урочищі Зелена Брама пошуковці продовжують роботу й сподіваються, що її результати дадуть змогу назвати нові імена героїв.

Примірник книжки «Зелена Брама: повернення до легенди» вручено також меценатові й краєзнавцеві, фермерові села Копенкувате Миколі Смілянцю, який щороку безплатно надає пошуковцям продукти для польових обідів під час експедицій.