ДАТА. Комплексно й масштабно підходять до підготовки 200-річчя Тараса Шевченка на Черкащині. Як розповіла журналістам заступник голови облдержадміністрації Тетяна Прітченко, для чіткого визначення кількості об’єктів, які названо ім’ям Тараса Шевченка, здійснено повну їхню інвентаризацію. Нині в області близько тисячі таких об’єктів, зокрема вулиць, провулків, площ, бульварів, населених пунктів, будинків культури, бібліотек, а також пам’ятники геніальному землякові. Усі їх упорядковують, ремонтують, реставрують.

Окрім того, складено паспорти на пріоритетні об’єкти, що названо ім’ям Т. Шевченка, які потребують завершення ремонтно-реставраційних робіт зокрема у Городищенському, Корсунь-Шевченківському, Звенигородському, Канівському, Черкаському районах, містах Черкаси та Канів. Особлива увага — колишній садибі поміщика Павла Енгельгардта в селі Будище Звенигородського району, де буде відновлено пам’ятку садово-паркового мистецтва, а також приміщення колишньої літньої дачі. Тут планують створити музей поміщицького побуту ХІХ століття.

У селі Моринці Звенигородського району передбачається реконструювати садибу чумака — пам’ятку минулого, де зібрано речі домашнього вжитку та твори народного мистецтва, й поєднати її у єдиний історико-туристичний комплекс з Моринським меморіалом. Розглянуто й узагальнено пропозиції з районів та міст області щодо відкриття парків, скверів, вулиць, яким буде присвоєно ім’я Тараса Григоровича.

«Земля, яку сходив Тарас» — так названо недавно випущений біографічний покажчик, в якому названо місця на Черкащині, де побував поет. Найбільше відвідував Кобзар села нинішніх Звенигородського та Канівського районів: таких краєзнавці налічили дев’ять. Нещодавно з майстрами народної творчості та головою обласного осередку Всеукраїнської спілки дизайнерів обговорено й визначено ескіз брендового сувеніра Черкаської області.

Розгорнули посилену підготовку до ювілею заклади культури. У кожному з них тривають культурно-мистецькі та просвітницькі заходи, присвячені славному ювілею. Зокрема, третій місяць налічує краєзнавчо-мистецька акція «Шевченківськими шляхами Черкащини», яка стартувала в Моринцях і триватиме до березня 2014 року.