До подолання житлової проблеми — найскладнішої з тих, з якими стикаються вимушені переселенці зі сходу України, долучаються й міжнародні організації. Зокрема Проект ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» впроваджує мікропроекти з реконструкції об’єктів у дев’яти областях України для розміщення переселенців та створення сприятливих житлових умов для них. Уже повністю відремонтовано 26 будівель у Дніпропетровській, Харківській, Полтавській, Запорізькій, Одеській, Донецькій та Луганській областях. Фахівці проекту зауважують, що загальний бюджет робіт становить понад 1,4 мільйона доларів. Проект МРГ у партнерстві з місцевою владою допомагає відновлювати місця тимчасового проживання, центри соціальної допомоги для найвразливіших груп: матерів з дітьми, людей літнього віку, а також осіб з обмеженими можливостями.

«Коли ми долучилися до проекту, то побачили, що у ньому враховано найскладнішу категорію переселенців, які потребують особливого піклування. Для нас така співпраця — справжній дарунок долі, ніби сам Бог вказав місця у Краматорську і Слов’янську, де люди з обмеженими можливостями, які змушені покинути свої домівки на окупованих територія, почуватимуться впевнено й захищено, — зауважує керівник громадської організації жінок-інвалідів Північного Донбасу Надія Поламарчук.

До речі, у закладах, відремонтованих за сприяння проекту, інваліди можуть не лише безпечно й комфортно жити, а й опановувати спеціальності, затребувані на ринку праці. Зокрема у Донбаському міжрегіональному центрі профреабілітації інвалідів для них організовано курси бухгалтерів, водіїв, операторів комп’ютерного набору тощо. І деяким слухачам цих курсів після навчання вже вдалося працевлаштуватися.

Інна МИКОЛАЄНКО
для «Урядового кур’єра»