СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ

Кому вигідні колективні договори?

Віталій ПОЧТОВИЙ,
голова профспілки працівників
державних установ міста Києва, 
для «Урядового кур’єра»

У статті 65 Господарського кодексу України зазначається: «На всіх підприємствах, які використовують найману працю, між власником або уповноваженим ним органом і трудовим колективом або уповноваженим ним органом повинен укладатися колективний договір, яким регулюються виробничі, трудові та соціальні відносини трудового колективу з адміністрацією підприємства». Однак у Трудовому кодексі йдеться про право, а не про обов’язок роботодавця укладати таку угоду з трудовим колективом, який зазвичай представляє профспілка.

Та частина роботодавців вважає, що колективна угода — це лише додаткова відповідальність. А тому неохоче йде на укладання таких договорів. Насправді ж це вигідно для всіх — і для колективу, і для адміністрації. І переконати в цьому роботодавця — завдання лідерів профспілкових організацій.

Що, власне, й робить профспілка працівників державних установ міста Києва. Ми маємо хороший досвід у налагодженні дієвого співробітництва з роботодавцями. Нині через колективні договори соціально-трудові відносини з роботодавцями регулюють 63 528 працівників — членів профспілки в 469 членських організаціях (загалом їх 486). Колективні договори справді забезпечують членам профспілки не тільки захист їхніх економічних, трудових і соціальних інтересів, а й містять гарантії діяльності профспілкових організацій. Вигода для роботодавця ж у тому, що колдоговором він захищений від необ∂рунтованих претензій щодо використання коштів на забезпечення гарантій і пільг як з боку працівників, так і з боку перевіряючих органів та власника.

Профспілка працівників держустанов Києва об’єднує майже 60 тисяч членів. Нині поглиблюється робота з підписання колдоговорів через укладання галузевих угод або ж договорів про співпрацю з роботодавцями в окремих галузях та структурах органів державної влади та управління. Так, за останні місяці укладено п’ять подібних договорів. На таку ініціативу профспілки пристали керівники департаменту соціальної політики виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) Тетяна Костюренко, Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві Ми?кола Харитончук, Територіальної державної інспекції з питань праці у м. Києві Владислав Андрієнко та Київського міського центру зайнятості Віктор Сухомлин. У цьому році також укладено нову угоду з багаторічним соціальним партнером — Управлінням державної служби Головдержслужби України в м. Києві та Київській області, в особі керівника управління Олександра Якубенка. Отже, державні установи та профспілка поглиблено співпрацюватимуть над виробленням спільних позицій, насамперед у захисті працівників та службовців, а також виконанні власних функцій.

Крім того, під час укладання угод профспілкою працівників державних установ міста Києва взято на себе додаткові зобов’язання щодо сприяння роботодавцям у вирішенні соціально-побутових питань трудових колективів. Так, до угод закладені положення щодо надання знижок на дитячі путівки під час оздоровчого сезону, фінансової цільової допомоги та безплатної юридичної підтримки спілчанам. Профспілка бере участь і в професійних святах та відзначенні кращих працівників, організовує спортивні та культурно-масові заходи, відпочинок «вихідного дня» для трудових колективів тощо.

Оздоровлюватися — добре, а з дешевою путівкою — ще краще! Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Так, тільки за рахунок профбюджету міськкому для членів профспілки в літній період діятимуть 10-відсоткові знижки на путівки, а для їхніх дітей — знижки більш ніж у 20%, з обов’язковим супроводженням дітей до оздоровчих таборів. За перші три місяці цього року вже надано понад 300 юридичних консультацій членам профспілки. Для наших активістів організовуємо навчальні програми, також спілчани залучаються до соціально-економічних проектів профспілки.

Приємно відзначити, що за період дії укладених договорів про співпрацю жодних скарг з боку членів нашої профспілки на неправомірні дії роботодавців не надходило.