АКЦІЯ. Кілька тисяч людей з різних куточків країни з’їхалися днями у знакове  для українців урочище на Черкащині, аби  традиційно вшанувати пам’ять загиблих борців за свободу. Зокрема отаманів та воїнів Холодноярської  республіки, яку було проголошено на цій території в 20-х роках минулого століття.

Заходи розпочалися з покладання квітів до пам’ятника козакам і старшинам полку гайдамаків Холодного Яру та до могили головного отамана холодноярського війська Василя Чучупаки.

Потім відбулося громадське віче за участі народних депутатів України, представників політичних партій та громадських організацій, літераторів. Виступаючи на вічі, промовці акцентували увагу на відвазі гайдамаків Холодного Яру та на їхньому незборимому прагненні до волі й незалежності своєї держави. Після меморіального віча на Хуторі Буда біля церкви великомученика Калнишевського відбулося освячення  козацької зброї.

А в родовому селі Максима Залізняка Івківцях учасники вшанувань піднялися на гору Семидубову, на якій, за однією з версій, поховано видатного українського гетьмана Богдана Хмельницького. На  пам’ять про нього, старшин та славне козацтво активісти висадили сім дубів. А під вечір, як годиться,  звучали гайдамацькі пісні й ліричні твори на тему визвольної боротьби українського народу.