До наступного засідання уряду Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив розробити додаткові механізми компенсацій для найменш захищених верств населення у зв’язку з підвищенням комунальних тарифів. Адже в нього викликає занепокоєння недосконалість нинішнього механізму компенсацій. Про це він повідомив на засіданні Антикризового енергетичного штабу. 

«Найменш забезпечені верстви населення повинні отримати додаткові компенсатори, — уточнив завдання Прем’єр. — Механізм субсидій у нас працює, а механізм компенсацій, бачу, слабий. Змінюйте його, давайте до кінця року прогноз фінансового ресурсу і кількості та категорій сімей, які можуть отримати додаткові кошти».

Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності розглянути на засіданні РНБО питання ненадходження до бюджету коштів із контрольованих російськими терористами територій. «Треба виносити це питання на Раду нацбезпеки і оборони. Це вже фактично мільярди доларів США, які ми ніколи не отримаємо із зони, яку контролюють російські терористи. Треба шукати рішення», — наголосив Арсеній Яценюк, додавши, що проведе про це розмову із Президентом.

Уряд водночас розпочав програму кредитування для заміщення газових котлів на котли з альтернативними видами палива. Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук повідомив, що за програмою компенсації за заміщення котлів, за якою Держагентство працює з Ощадбанком, станом на кінець жовтня у трьох областях — Тернопільській, Львівській та Сумській — видано кредитів на 1 мільйон 150 тисяч гривень.

Інші банки, які працюють із кредитами з енергозбереження, теж висловили бажання брати участь у цій програмі. Сергій Савчук також наголосив на необхідності використати на енергозбереження 440 мільйонів гривень, наданих Євросоюзом.

Арсеній Яценюк чекає від цього відомства пропозиції щодо змін до відповідних постанов уже на наступному засіданні уряду: «Енергетичний виклик, який є зараз для України, — це наша можливість. Ми країна, яка споживає енергетики найбільше в світі на 1 долар валового внутрішнього продукту». Тож глава уряду наголосив на необхідності на наступному засіданні Кабінету Міністрів розглянути проект постанови щодо вдосконалення заходів з енергозбереження.

Ішлося й про те, що будівництво додаткового газогону-інтерконектора між Україною і Польщею дасть змогу отримувати додаткові 80 мільйонів кубометрів газу на день і купувати весь необхідний газ у ЄС, наголошує Арсеній Яценюк.

Він підтримує пропозицію НАК «Нафтогаз України» і Міністерства енергетики та вугільної промисловості України щодо будівництва цього газогону, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності терміново підготувати проект будівництва інтерконектора між Україною і Польщею і провести переговори з Європейським інвестиційним банком і Європейським банком розвитку і реконструкції з питання інвестування цього проекту. «Ставлю терміни, щоб у 2016 році ми ввели в експлуатацію цей газогін. Це реально», — підкреслив глава уряду. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»