Новина, що з 1 січня 2015 року всіх власників нерухомості, розташованої на території України, змусять платити податок на нерухомість за новими правилами, у багатьох українців викликала масу запитань. Адже люди не могли зрозуміти, чи є бодай якісь винятки з цього правила.

Експерти зазначають, що об’єкти нежитлової нерухомості, які використовують суб’єкти господарювання малого і середнього бізнесу, не обкладатимуть цим податком. Ідеться про тих, хто працює в МАФах і на базарах. А також будівлі промисловості (цехи, складські приміщення промислових підприємств) і споруди сільгоспвиробників, призначені для використання у цій сфері.

— Пільги за сплату податку на житлову нерухомість надаватимуть фізичним особам — власникам квартир чи їх частин у розмірі 60 квадратних метрів, власникам житлових будинків чи їх частин розміром 120 квадратних метрів. Якщо у власності одного господаря одночасно перебувають квартири і житлові будинки, їхні частини, площа яких становить загалом 180 квадратних метрів, то вони не обкладаються податком. Податком обкладатимуть лише квадратні метри, що перевищують пільгову площу, — роз’яснює юрист департаменту податкової практики ЮК «Алєксєєв, Боярчуков і партнери» Євген Васьківський. — Податкові повідомлення про сплату сум податку вручатимуть платникам до 1 липня, наступного за базовим звітним роком.

Вирішуватимуть, платити чи ні мешканцям того чи іншого регіону цей податок, у сільських, селищних та міських радах залежно від місця розташування і типів нерухомості.

Податком на нерухомість обкладають усю житлову і нежитлову нерухомість. Зокрема й допоміжні нежитлові приміщення, інформація про які міститься в Державному реєстрі речових прав на нерухомість. І якщо хтось сам знесе прибудову, але не зареєструє ці зміни у встановленому порядку, то доведеться платити і за розвалену будівлю.

Це стосується і будинків, зруйнованих під час проведення АТО. Те, що від будинку залишилася гора цегли, не означає, що його власник звільняється від сплати податку на нерухомість.

— Жодних преференцій для власників нерухомості в зоні АТО Податковим кодексом не передбачено, тому податок нараховують і на майно в зоні АТО, — зазначає Євген Васильківський. — Крім того, жителів окупованих територій Донецької й Луганської областей, які свого часу купили нерухомість на мирній території, так само зобов’яжуть платити податок на нерухомість. Адже його слід платити в місцеві бюджети за місцем розташування нерухомості.

Виходить так: щоб податківці не нараховували податок на цеглу, необхідне відповідне рішення місцевих органів влади про те, що така нерухомість не придатна для проживання. Але ж це само собою зрозуміло! Та й чи легко взяти довідку там, де постійно йдуть обстріли. Хочеться сподіватися, що посадовці звернуть увагу на цю проблему і вирішать так, щоб звільнити від непотрібного клопоту і зайвих виплат тих, хто і так уже постраждав.