Кабінет Міністрів скасував постанову уряду Миколи Азарова, якою було монополізовано ринок оцінки в Україні. Про це на брифінгу повідомив міністр юстиції Павло Петренко. 

За його словами, 20 серпня на засіданні уряду скасовано постанову №231 від 4 березня 2013 року. Міністр пояснив, що цією постановою уряд Азарова фактично створив монопольну структуру в масштабах усієї країни. Ця структура займалася оцінкою нерухомості, землі, автомобілів, обладнання, підприємств тощо, і це призвело до того, що громадяни понад рік були змушені переплачувати в 10  і більше разів за послуги  оцінки.

Зокрема вартість оцінки земельної ділянки з 1,5 тисячі гривень збільшилася до 14,5 тисячі, вартість оцінки офіса — з 1,2 тисячі гривень до 11,1 тисячі, вартість оцінки квартири — з 500 гривень до 2,5 тисячі.

«Ідеться про знищення однієї з наймасштабніших корупційних схем на ринку оцінної діяльності. Ця схема фактично створила багатомільйонні потоки у приватні структури цього величезного ринку, монополію на ринку і величезні проблеми для наших громадян, які змушені були платити приватним структурам десятки мільйонів гривень на місяць за вчинення ними правочинів на ринку нерухомості, земельних ділянок для отримання так званої оцінки з метою оподаткування», — зазначив Павло Петренко. 

Крім того, з цього ринку були змушені піти тисячі приватних підприємців-оцінювачів, які втратили право на діяльність з оцінки, розповів міністр. 

«До цієї постанови на ринку оцінної діяльності діяло понад 5 тисяч суб’єктів оцінної діяльності. Це і малі підприємці, які мали відповідні ліцензії, і всі охочі підбирали собі оцінювача, який пропонував їм вигіднішу економічно об∂рунтовану ціну. Це була рівна конкуренція. Після прийняття постанови №231 утворилася монополія на ринку оцінки. Був один монополіст — приватна структура, яка отримувала 80% доходів від усіх суб’єктів господарської діяльності», — заявив міністр.

За словами Павла Петренка, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив правоохоронним органам провести перевірки суб’єктів оцінної діяльності монополістів і тих приватних структур, які заробляли наддоходи за рахунок українських громадян. Він зауважив, що урядову постанову, якою ліквідовано корупційні схеми у сфері оцінної діяльності, розробив Мін’юст спільно з Урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики Тетяною Чорновол.

«Документ важко проходив через відповідні відомства, деякі затягували процес погодження, але попри це уряд скасував монополію і корупцію на ринку оцінної діяльності», — наголосив міністр. За його словами, ринок оцінки демонополізовано, і ті підприємці-оцінювачі, які мають чинні ліцензії, можуть відновлювати роботу. Міністр додав, що уряд і надалі працюватиме над ліквідацією псевдодержавності структур, які заробляють на не потрібних  громадянам послугах.