КАРАНТИН

Осередок цієї хвороби в селі Комишуватка, що на Запоріжжі, локалізовано

Тривожне повідомлення надійшло з Приморського району. В одному з приватних господарств с. Комишуватка загинуло кілька свиней. Аналіз, проведений у Державному науково-дослідному інституті лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, показав, що причиною їх падежу став ДНК-вірус африканської чуми, виявлений у зразках тканин загиблих тварин. 


Подальшого розповсюдження хвороби фахівці обіцяють не допустити. Фото з архіву редакції

Десяти кілометрова зона відчуження

Фахівці припускають, що вірус має російське «коріння». «Ймовірним джерелом інфекції міг бути завезений відпочивальниками з Російської Федерації збудник хвороби в харчових продуктах тваринного походження», — йдеться у повідомленні прес-служби МОЗ.

31 липня в осередку виникнення хвороби введено карантин. Перекрито автомобільну дорогу, що проходить через населений пункт, та забезпечено рух автотранспорту в об’їзд. Проведено перерозподіл та доставлено деззасоби для здійснення оперативних заходів. Крім того, в області працює надзвичайна протиепідемічна комісія і робоча група з місцевих та київських фахівців, що не допустять подальшого розповсюдження збудника «африканки» в інші регіони України.

— Ми оперативно зібрали групи спеціалістів для ізолювання хворих і з підозрою на захворювання тварин, на місце виїхав підрозділ карантинної міліції, — розповідає заступник голови облдержадміністрації Олександр Дудка, що перебуває на місці надзвичайної події в складі робочої групи з координації дій на місцях та ліквідації збудника хвороби Монтгомері. — Визначено десятикілометрову зону, до якої входять шість населених пунктів та три господарства, на в’їзді та виїзді із села Комишуватка встановлено охорону, карантинно-міліцейські пости та знаки, які вказують на обов’язковий об’їзд карантинної зони. З найближчих районів направлено п’ять автомобілів з дезінфекційними установками. Крім того, для  знезараження  об’єктів завезено по 200 кг каустичної соди та хлорного вапна з Дніпропетровської області.

Здоров’ю не зашкодить, а економіці може…

За словами заступника головного державного санітарного лікаря обласної санепідемстанції Олега Зикіна, африканська чума свиней не несе загрози для людей — вірус людям не передається. А от тварин врятувати не вдасться, бо це невиліковна хвороба і проти неї немає вакцини.

Тому в селі Комишуватка та в 10-кілометровій зоні на облік узяте все поголів’я свиней, яке підпадатиме під забій. Карантин знімуть за 40 днів після знищення всіх тварин в епізоотичному осередку або в першій загрозливій зоні та проведення низки інших невідкладних заходів. Усім власникам гарантують компенсацію за завдані збитки за рахунок коштів обласного резервного фонду.

Під час візиту в область, Микола Азаров заявив, що вже 2 серпня розпочалися виплати компенсацій людям, чия живність потрапила під забій. «УК» поцікавився у першого заступника голови облдержадміністрації Віктора Ємельяненка про обсяги виплат. За його інформацією, аграріям компенсуватимуть 18 гривень за кілограм живої ваги. 

Враховуючи серйозність ситуації, ветеринари просять громадян, які утримують свиней в особистих приватних господарствах, терміново повідомляти в Держветслужбу про випадки падежу тварин і підозри їх захворювання. Не годувати «п’ятачків» харчовими відходами тваринного походження в непровареному вигляді. Не допускати купівлі продуктів тваринного походження на стихійних ринках, а також контакту власних тварин із дикими тваринами та сторонніми особами.

Згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка проведено спеціальну нараду з керівниками всіх районів області, а також запроваджено заходи посиленого контролю на ринках та інших місцях торгівлі м’ясом у регіоні.

— Небезпеку локалізовано і її поширення зупинено. Жодних загроз життю людей немає! —  заявив він.

Деякі очільники областей, знаючи, якої шкоди може завдати чума економіці, вже нині б’ють на сполох і працюють на запобігання поширенню хвороби. Приміром, голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло  Вишиванюк дав доручення керівникам райдержадміністрацій і ветслужби впродовж двох днів облаштувати дезбар’єри на в’їздах у райони — з дезрозчином і суворим контролем, «аби, не дай Боже, ця біда не зайшла в область». 

ДОВІДКА «УК»

Африканська чума свиней (або африканська лихоманка, східноафриканська чума, хвороба Монтгомері) належить до списку A згідно з Міжнародною класифікацією заразних хвороб тварин. Захворювання передається під час прямого контакту здорових тварин із хворими, через продукти зі свинини, а також механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Тварини з підозрою на африканську чуму підлягають знищенню. Економічний збиток часом вимірюється десятками мільйонів доларів. Зокрема при ліквідації інфекції на острові Мальта 1978 р. втрати становили $ 29,5 млн, в Домінікані 1978-1979 рр. — майже $ 60 млн.

АКТУАЛЬНИЙ КОМЕНТАР

Володимир ГОРЖЕЄВ,
голова Держветфітослужби:

— 1 серпня на засіданні уряду міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк уніс проект розпорядження Кабміну щодо виділення Запорізькій облдержадміністрації з резервного фонду держбюджету 483 322 грн для відшкодування майнової шкоди у зв’язку з проведенням протиепізоотичних заходів, згідно з кількістю утриманого свинопоголів’я. Ця сума компенсує втрати селян у Комишуватці за забитих тварин. Очікуємо, що нам вдасться локалізувати вірус тут, щоб він не розповсюдився далі. У степовій зоні немає диких кабанів, які можуть поширювати хворобу.

Також передбачається внесення змін до постанови Кабміну № 424 від 12 травня 2012 р. «Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України харчових продуктів для власного споживання». Документ дозволяє завозити продукти на суму, що не перевищує 200 євро на одну особу. Винятком тепер стануть продукти тваринного походження без упаковки. А от консерви, які пройшли термічну обробку, можна буде провозити.

Є також усна домовленість з керівником Россільгоспнагляду та головним інспектором ветмедицини Білорусі щодо заборони експорту м’яса свинини і продуктів з неї, які виробляються у Запорізькій області. Також вирішують питання щодо заборони експорту із цієї області іншої тваринницької продукції, зокрема й молочної. Це дасть змогу іншим 24 регіонам України експортувати свою продукцію.