Ми з чоловіком давно не живемо разом, хоч і не розлучені. Коли я вирішила купити собі квартиру, нотаріус відмовилась реєструвати угоду купівлі-продажу, — сказала, що для цього ще й потрібна згода мого чоловіка. Але чи можна обійтись без такої згоди?

Ольга ОРЛОВА, 
м. Київ

Консультує Катерина ЄВДОКІМОВА,
старший юрист Центру надання правової
інформації та правових консультацій 
Хмельницької обласної громадської організації
«Подільська правова ліга» 

— Відмова нотаріуса є правомірною та грунтується на нормах сімейного законодавства (а саме ст. 65 Сімейного кодексу). Оскільки ви з чоловіком ще перебуваєте в зареєстрованому шлюбі, то при укладенні договорів одним із подружжя вважається, що він діє за згодою другого з подружжя. Дружина, чоловік має право на звернення до суду з позовом про визнання договору недійсним як такого, що укладений другим із подружжя без її чи його згоди, якщо цей договір виходить за межі дрібного побутового. Оскільки купівля квартири не є дрібним побутовим правочином, нотаріус цілком правомірно відмовив посвідчувати такий договір.

Читайте також: Не хочу платити за ліфт!

Для укладення одним із подружжя договорів, які потребують нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, а також договорів стосовно цінного майна, згода другого з подружжя має бути подана письмово.

Згода на укладення договору, який потребує нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, має бути нотаріально засвідчена. Тому під час придбання квартири така згода повинна бути ще й нотаріально засвідчена.

Хотілося б ще звернути вашу увагу на те, що майно, набуте під час шлюбу, є спільною сумісною власністю подружжя і при розлученні ділиться порівну. Тому все майно, яке зараз ви набуваєте, в майбутньому може ділитися між вами та чоловіком.  

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хоч ете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua