У непростий кризовий період, коли в країні війна, триває девальвація гривні, зменшується купівельна спроможність споживачів і не відомо, коли і чим все це закінчиться, чимало підприємців згортають свій бізнес. Хтось закривається, хтось тримається на межі виживання:  відправляє працівників у відпустки без збереження заробітної плати, переходить на неповний робочий тиждень тощо. А є й такі, що примудряються не тільки виживати, а ще й розвиватися, відкривати нові підрозділи.

Ні, відомий вислів «кому війна, а кому мати рідна» — не про ці підприємства. Ідеться про соціально відповідальний бізнес, який на війні не наживається, а навпаки — допомагає  українській армії і вимушеним переселенцям.

Допомогу для бійців збирають магазини й волонтери. Фото з сайту ukr.media

«Не намагаємося заробити одразу всі гроші»

«Нині людям і так несолодко, і ми не маємо права ще й повідомляти їм про підвищення цін. Ми не намагаємося заробити одразу всі гроші: хай зменшимо прибутки, але головне — не втратимо наших гостей. Вдалося домовитися з орендодавцями приміщень і постачальниками продукції про непідвищення цін. Дотримуємося своєї стратегії — надавати доступний і якісний продукт. Завдяки цьому у скрутні часи нам вдається працювати і не скорочувати персонал, зберігати мережу. Маємо надію на перемогу і на те, що 2015-й стане роком розвитку економіки», — каже власник популярних в Україні мереж ресторанів Тарас Середюк.

Одна з цих мереж торік не закрила жодного ресторану, крім франшизних, які працювали в Донецьку та Луганську, в зоні АТО. І робочі місця збереглися — працівників цих закладів перевели в Київ чи Маріуполь. Мережа дає роботу вимушеним переселенцям  і зберігає робочі місця за співробітниками, які захищають країну в зоні АТО. Вона допомагає українській армії — в межах акції «Разом переможемо!» з кожного чека переводять по гривні на рахунок благодійного фонду «Крила Фенікса». Якщо врахувати, що щодня ресторани мережі відвідують майже 10 тисяч людей, за місяць набігає чимала сума.

За словами фінансового директора підприємства Світлани Тимченко, багато клієнтів запитують, як перерахувати для армії більшу суму, і залишають кошти із проханням переказати їх «Крилам Фенікса».

Забезпечили житлом

За даними Державної реєстраційної служби України, бізнес, змушений іти з окупованих регіонів країни, здебільшого переселяється на Дніпропетровщину. Як прифронтова зона Дніпропетровська область приймає на себе великий тягар щодо забезпечення добровольчих батальйонів, влаштування вимушених переселенців, лікування поранених тощо. Тож не дивно, що тут активно діє волонтерських рух, не залишається осторонь і підприємництво. Окремі волонтери і волонтерські організації, підприємства збирають кошти та гуманітарну допомогу для солдатів, безплатно ремонтують лікарні, де лікуються поранені українські бійці, закуповують необхідне військове та медичне обладнання. 

Зокрема, постійний збір гуманітарної допомоги для армії організовано в одній з великих мереж супермаркетів Дніпропетровщини. Допомогу для бійців збирають і самі магазини, і  волонтери, яким надано відповідну можливість у цих супермаркетах. Тут пропонували роботу для вимушених переселенців з окупованих територій за різними напрямами спеціальностей. Крім того, таким людям обіцяли допомогти і з житлом. Пережила мережа і грабежі озброєних бойовиків, які вивозили продукти та обладнання (останнього разу розбійники забрали на 10 мільйонів гривень). 

За словами директора з маркетингу підприємства Катерини Огуряєвої, після закриття магазину в Донецьку всім його співробітникам запропонували робочі місця у Дніпропетровську та Києві. Переїхало 32 людини. Їх усіх забезпечили найманим житлом. У компанії нині працює 141 людина з Донбасу.

КОМПЕТЕНТНО

Олег КУЖМАН,
директор департаменту економічного  розвитку облдержадміністрації:

— На Дніпропетровщині створено максимально комфортні та сприятливі умови для започаткування й розвитку бізнесу, про що свідчать дані Укрдержреєстру. Тут зареєстровано 389,7 тисячі фізосіб-підприємців та 117,2 тисячі юросіб. Крім того, область стала пріоритетним регіоном для перереєстрації бізнесу суб’єктів господарювання з Донецької та Луганської областей.

Протягом квітня — грудня 2014 року 240 суб’єктів господарювання зі сходу країни змінили місце ведення власного бізнесу (155 юросіб та 85 фізосіб-підприємців), обравши Дніпропетровську область. Вона посідає друге місце після Києва за цим показником, істотно випереджаючи Харківську та Запорізьку області. 

Нині в краї реалізують 1191 соціальний проект. Основні інвестори — 11 великих підприємств гірничо-металургійної та хімічної галузі і одне — АПК. Якщо 2013 року на реалізацію соціальних проектів інвестори спрямували понад 136 мільйонів гривень,  то 2014-го — 175 мільйонів. Торік інвестори, фонди та благодійні організації на підтримку армії спрямували 11,5 мільйона гривень.