СПІВПРАЦЯ

На застосування південноамериканською державою українських наукових розробок припадає майже 90% двостороннього товарообігу

Сан-Паулу — ділова столиця Бразилії. З неї Президент Віктор Янукович і розпочав свій державний візит до цієї південноамериканської країни, де проживають близько 500 тисяч етнічних українців. Під час зустрічі з представниками української громади Бразилії Віктор Янукович запросив їх не лише частіше відвідувати Україну, а й повертатися на історичну батьківщину.

Віктор Янукович високо оцінив ту роль, яку відводить влада Бразилії українській діаспорі та її участі в суспільно-політичному житті країни: «Поважають вас — значить поважають Україну, бо ви голосно заявили про себе».

Глава держави привітав земляків і з 20-річчям Незалежності України, і з 120-ю річницею від початку української імміграції до Бразилії. Представники громади наголосили, що дуже зацікавлені у розширенні своїх зв’язків з Україною.

Президент передав у подарунок громаді вишиванки, українські музичні інструменти та книжки. Вони ж навзаєм подарували гостеві альбом бразильського художника українського походження Мігеля Бакуна.

Віктор Янукович переконував президента федерації промисловців Сан-Паулу: Україна відкрита для бразильського бізнесу.
Фото Андрія МОСІЄНКА

Бізнес в авангарді

Зацікавлена Україна і в розвитку бізнесових зв’язків. Недаремно Віктор Янукович запросив бразильських бізнесменів долучитися до роботи Ради вітчизняних та іноземних інвесторів при Президентові. Про це він заявив під час зустрічі з представниками ділових кіл Бразилії, зауваживши: цей орган створено саме для встановлення безпосереднього діалогу між владою та бізнесом.

Робота Ради, наголосив Президент, є додатковим важелем у процесі підвищення інвестиційного потенціалу та привабливості України. Діяльність Ради має на меті сприяти залученню та ефективному використанню вітчизняних та іноземних інвестицій, забезпеченню конституційних прав на приватну власність та ведення підприємницької діяльності.

«Влада нашої держави відкрита до діалогу з представниками ділових кіл і зацікавлена у створенні сприятливого середовища для суб’єктів підприємницької діяльності в Україні», — сказав Президент.

Він також запросив представників бразильського бізнесу до участі в національному проекті «Нова енергія» та національному проекті зі спорудження морського терміналу з прийому скрапленого природного газу. Ці проекти України є фактично аналогом Програми прискореного розвитку Бразилії і відкриті для іноземних інвесторів.

«Нова енергія» передбачає підвищення енергоефективності та розвитку альтернативної енергетики в Україні. А говорячи про термінал, глава держави зауважив, що він передбачає будівництво протягом наступних трьох років об’єкта потужністю 10 млрд кубометрів на рік. Він є важливим для розбудови європейської системи безпеки. Загалом ідеться про перші масштабні проекти за схемою державно-приватного партнерства. 

Футбол, і не тільки

Крім того, диверсифікація двосторонньої торгівлі між Україною та Бразилією відповідає інтересам бізнесу в обох країнах. Насамперед це високотехнологічне виробництво: продукція хімічної промисловості та металургії, авіа- і суднобудування, обладнання для машинобудування та енергетики. Між нашими країнами існують значні перспективи започаткування у Бразилії спільних проектів на основі українських технологій і бразильських інвестицій.

Вдалим прикладом такої співпраці є стратегічний для двосторонніх відносин космічний проект «Циклон-4 — Алкантара», який перейшов у фазу практичної реалізації, повідомляє прес-служба Президента.

Перспективними напрямками для інвестицій в Україні є інфраструктурні проекти в рамках підготовки до Євро-2012, сільське господарство, переробна промисловість, житлове будівництво, сфера телекомунікацій.

Віктор Янукович переконаний, що партнерство України та Бразилії має значний невикористаний потенціал і не відбиває реальних можливостей сторін. Нині є позитивна динаміка товарообігу. За 9 місяців він зріс на третину порівняно з аналогічним періодом минулого року. Але Віктору Януковичу цього замало, адже Бразилія є ключовим торговельно-економічним партнером України в Латинській Америці.

Президент Федерації промисловців Сан-Паулу Пауло Скафф погодився, що наші країни мають всі можливості для співпраці у багатьох напрямках. Він також вручив Віктору Януковичу почесну відзнаку Федерації промисловців штату Сан-Паулу. Нею вже нагороджено 15 глав іноземних держав, які відвідали федерацію під час своїх візитів до Бразилії.

У Сан-Паулу Віктор Янукович зустрівся і з губернатором штату Жеральдо Алькміном. Президент наголосив, що його державний візит до Бразилії невипадково почався саме з відвідання Сан-Паулу, адже це найрозвиненіший регіон Бразилії.

Губернатор підкреслив, що для нього велика честь вітати в Сан-Паулу українську делегацію. Він також запросив українського гостя приїхати на матч відкриття чемпіонату світу з футболу в 2014 році, що відбудеться в Сан-Паулу. А Віктор Янукович запросив губернатора на матчі Євро-2012, звернувши увагу на тісні футбольні зв’язки між Україною та Бразилією.

Є де розгорнутися 

Завершальним акордом перебування в цьому гостинному штаті стало інтерв’ю українським журналістам, з якого стало зрозуміло, що застосування бразильською стороною українських наукових розробок і технологій  вигідне для обох країн. «Вони захоплюються тим, що ми маємо в авіа-, судно- та машинобудуванні, авіакосмічній, транспортній галузі. Тут величезна інфраструктура, і тут є де попрацювати», — сказав Президент.

За уточненим торік графіком триває й реалізація проекту «Циклон-4 — Алкантара». Певна ж затримка була пов’язана з проблемами фінансування. Глава держави назвав цей проект вигідним, таким, що дасть можливість розвиватися авіакосмічній галузі.

Крім того, технології, які Україна використовує в рамках реалізації проекту «Циклон-4 — Алкантара», можна буде застосовувати і в інших ринкових секторах.

Учора Президент продовжив державний візит у столиці країни — Бразиліа. Про його зустрічі з вищим керівництвом республіки — Президентом Ділмою Руссефф та Головою Сенату Національного конгресу Жозе Сарнеєм і укладені двосторонні документи ми розповімо у наступному номері «УК».

Державний візит Президента України до Федеративної Республіки Бразилія. 23-26 жовтня 2011 року. Фоторепортаж Андрія МОСІЄНКА