МЕТА

Перед кандидатами на посади голів райдержадміністрацій Президент окреслив коло нагальних завдань для розбудови країни

«На 2014 рік ми готуємося до будівництва регіональних доріг», — сказав глава держави. Підготовку до реалізації цієї програми вже розпочато. Зокрема заплановано будівництво профільних заводів, планується закупівля необхідних матеріалів, зазначив Президент.

«Зрозуміло, що всі дороги за рік ми не зробимо, але повинні зробити переважну більшість життєво важливих доріг», — підкреслив Віктор Янукович, додавши, що «рік у рік ми будемо цю програму виконувати». Звертаючись до кандидатів на посаду голів райдержадміністрацій, Президент наголосив на необхідності визначення першочерговості робіт у кожному з регіонів. Він звернув увагу на загальну актуальність питання відновлення та будівництва доріг для України, зокрема в контексті завдань модернізації роботи «швидкої допомоги».

Президент власним прикладом закликає владу бути ближчою до людей. Фото Михайла МAРКIВA

Повноваження  і відповідальність

А в державному бюджеті на 2014 рік буде закладено основу для розвитку регіонів, заявив Віктор Янукович. «Уже наступного року центр ваги буде переміщено у регіони. Ми з вами подивимось у вересні, який буде проект бюджету. Моя точка зору, що буде як мінімум 55 на 45», — припустив глава держави. Таке делегування повноважень є цілком природним процесом, адже місцева влада краще орієнтується в ситуації на місцях, знає потреби кожного міста, району.

«Ми поступово в регіони повинні передавати повноваження разом із відповідальністю. Узгоджена політика регіонів і центру завжди йде на користь країні. Я прихильник того, щоб центр ваги поступово переходив у бік регіонів», — наголосив Президент.

При цьому головним пріоритетом розвитку економіки є створення гідних умов для життя людей. «Господарство, яким ми управляємо в нашій державі, має величезну перспективу розвитку. Ми плануємо крок за кроком розвиток нашої країни в певній послідовності. Пріоритет — це людина, її життя щоденне, створення умов для людей», — зауважив Віктор Янукович.

«Для того щоб ми мали змогу наздоганяти розвинені країни, наша економіка повинна зростати швидше в рази, ніж у високорозвинених країнах», — підкреслив він.

Цього можна досягти за рахунок модернізації різних галузей економіки. «Це означає, що ми повинні рік у рік збільшувати глибину переробки наших сировинних ресурсів, рік у рік ми повинні на кожному технологічному циклі поліпшувати показники переробки, знижувати собівартість, покращувати якість продукції і, безумовно, обсяги», — поставив завдання Віктор Янукович.

Тому залучення інвестицій, як зовнішніх, так і внутрішніх, сприятиме розвитку регіонів. «Це будівництво різних інфраструктурних проектів, модернізація різних підприємств. Без підвищення рівня фінансування, інвестування різних галузей економіки неможливо підняти рівень економіки і збільшити попит на нашу продукцію», — переконаний глава держави.

Від держави  до людини

Говорячи про розв’язання проблеми зростання споживчого попиту на внутрішньому ринку, Президент звернув увагу на виконання програми імпортозаміщення, бо вона має величезну перспективу і величезну значимість.

Глава держави зазначив, що Україна приділяє значну увагу економізації зовнішньої політики, що означає перебудову роботи дипломатичного корпусу, торгово-економічних представництв, реформування роботи Торгово-промислової палати.

Наголошував Віктор Янукович і на необхідності належного соціального забезпечення працівників медичної галузі та створення для них гідних умов праці. У контексті впровадження медичної реформи Віктор Янукович зазначив, що в Україні бракує лікарів відповідного фахового рівня. «Тому їх треба вчити і створити належні умови. Я маю на увазі заробітну плату, соціальний захист, — підкреслив Президент. — Ця робота триває, і я переконаний, що ми з цим завданням впораємось. Для цього потрібен час».

Оцінюючи впровадження проекту медичної реформи, Президент підкреслив, що в жодній країні така модернізація не є простим процесом. Водночас, за досить короткий термін в Україні вдалося значно оновити рухомий склад «швидких», забезпечити їх сучасним обладнанням, збільшити кількість та асортимент ліків для медичних бригад. У тих регіонах, де вже впроваджено пілотні проекти, забезпечення «швидких» ліками становить 100 відсотків, додав Віктор Янукович.

Україна повинна також наближатися до впровадження європейських соціальних стандартів, європейського рівня життя. «Ми поступово йдемо у бік європейських соціальних стандартів, — підкреслив Президент. — Це цілком природно, що ми будемо щорічно і індексацію робити, і планувати зростання соціальних стандартів».

Учасників зібрання закликали не бути байдужими до проблем людей. «Ви не повинні бути байдужими до людей і завжди дослухатися, йти назустріч. Не чекати, коли люди почнуть кричати, а своєчасно приходити і допомагати», — цитує слова Президента його прес-служба.

Особливої підтримки потребують малозабезпечені верстви населення. «Це наша з вами цілодобова робота — від великих проблем, державних, до яких ви матимете відношення, до маленьких проблем однієї людини», — резюмував Президент.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»