13-та щорічна зустріч Ялтинської європейської стратегії (YES) «Світ, Європа та Україна: шторми змін» відбувалася з 15 по 17 вересня. Цей захід був цікавим для понад 350 провідних політиків, дипломатів, бізнесменів, громадських діячів, експертів із двох десятків країн світу. Пленарні засідання та спеціальні секції форуму відбулися в стінах Національного культурно-музейного комплексу «Мистецький арсенал». Прем’єр-міністр Володимир Гройсман там тримав слово суботнім ранком. Він заявив, що ключове питання для всього демократичного світу у зв’язку із російською агресією проти України таке: «Хто наступний?»

Глава уряду пояснив, що військова агресія на Донбасі не є конфліктом Росії з Україною. До цього питання потрібно застосовувати глобальніші виміри. «Борються два світи: один демократичний, а другий не розуміє, що таке демократія. І тому зараз це виклик для всіх демократичних країн сучасного світу, які вважають, що цінності не можна змінювати силою, що за цінності треба боротися», — наголосив Прем’єр.

Росія боїться успіху України

Він вважав за потрібне додати, що Україна не є країною-агресором, яка хоче захопити інші території. Наша держава ніколи нікому не створювала жодних загроз. Зокрема Крим у складі України був чудовим курортом, допоки півострів не анексувала Росія та не перетворила його на надпотужну військову базу. У цьому розрізі йшлося й про енергетичну, економічну та інформаційну агресії, які веде північний сусід проти України.

«Спроби Росії зняти Україну з порядку денного Європи — це ще один крок, аби дестабілізувати саму Європу. Було б дуже наївно вважати, що агресор зупиниться на тому, що зараз зроблено, — передає слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. — Думаю, що найбільший страх Росії в тому, що Україна досягне успіху, й тоді на прикладі України багато змін відбудеться на пострадянському просторі. Це є величезною загрозою для сучасної Росії, і вона це розуміє».

Однак він визнав, що популізм та корупція привели Україну на межу бідності і підривають її державність. Прем’єр звинуватив у цьому вітчизняних політиків, які культивують корупцію, підривають інституційну спроможність держави, підтримують слабкість судової системи.

«Падіння рівня життя, корумпованість системи управління державою, олігархізація та багато інших речей були спричинені тим, що ніхто не думав, як ми житимемо завтра. Короткі інтереси тієї чи іншої політичної групи, помножені на популізм, зробили нашу країну бідною», — продовжив тему Володимир Гройсман.

Не оминув увагою він і факт вчасного внесення до парламенту проекту державного бюджету на 2017 рік. Проте деякі політики почали проект цього документа критикувати ще до роздрукування тексту. Висновок у Прем’єра такий: «Політики мають здійснювати професійні та відкриті дії, а не керуватися прагненнями сподобатися людям. Той, хто хоче сподобатися, має йти в артисти. Час безвідповідальної популістської політики в Україні минув».

Європа має замислитися про дії РФ: хто наступний? Фото з Урядового порталу

У тунелі є проблиски світла

На думку глави уряду, повернути довіру українських громадян до влади можуть її відкритість і забезпечення результату роботи. Саме тому уряд нині ухвалює «відкриті» рішення, концентрує увагу на домашніх завданнях, які стоять перед Україною. Зокрема за 4 місяці роботи Кабмін сформував базу для продовження співпраці з МВФ.

До речі, Володимир Гройсман не бачить жодних проблем у тому, щоб деолігархізувати країну, створити відкриті умови в різних сферах її розвитку, провести публічну приватизацію, змінити судоустрій. За його розрахунками, успіхів можна досягти за кілька років. «Хочу сказати скептикам, які розповідають, що все в Україні буде погано. Я з цим категорично не погоджуюся. Я чітко бачу світло у тому тунелі, де ми йдемо. Нам єдине потрібно, щоб ті, від кого залежить ухвалення рішень, вірили в Україну, щоб ми самі собі не заважали робити зміни, почали засуджувати популізм, який руйнує ізсередини нашу країну, почали говорити те, що насправді змінює нашу країну. Але це завдання для всього українського суспільства, — сказав глава уряду. — Я прийшов служити Україні, своїй державі і своєму народу. Я хочу зробити все максимально відкрито і максимально ефективно. Це моя амбіція. Я хочу спільно з Президентом, парламентом, урядом, міжнародними партнерами провести такі дії, які змінять Україну. Я сповідую один принцип: якщо ти не розв’язуєш проблему, ти сам стаєш проблемою. І я все зроблю, щоб ніколи не бути проблемою для України і українського народу».

Прем’єр переконаний, що після стабілізації ситуації у країні в 2016 році 2017-й стане роком розвитку. Нині завдання уряду — відкрити потенціал незалежної суверенної європейської країни. Глава уряду окремо наголосив, що вже вдалося досягнути певного прогресу в реформах, зокрема сформувати все антикорупційне законодавство, здійснити дерегуляцію, децентралізацію влади, розпочати реформу державної служби.

«Я глибоко вірю в те, що наше майбутнє — у Європейському Союзі як сильного партнера Європи, як країни, яка сповідує демократичні цінності, яка має свободу слова, достатньо серйозно розвинутий рівень економіки і високі стандарти життя», — резюмував Прем’єр-міністр.