Робочу поїздку до Запоріжжя Віктор Янукович розпочав з відвідин Запорізького обласного перинатального центру. З ходом його реконструкції главу держави ознайомив голова обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко. А головний лікар медичного закладу Олександр Кирилюк показав Президентові палати та обладнання, розповів про головні напрями діяльності центру.

Борги обіцяють погасити

Спілкуючись із медичним персоналом, глава держави висловив сподівання, що Запорізький перинатальний центр відчинить двері пацієнтам 1 грудня цього року. І поступово перейшов до теми переговорів української влади з Російською Федерацією щодо розв’язання проблеми падіння обсягів товарообігу.

«Спостерігається значне зниження товарообігу з Росією — майже на 25%. Ми не припиняємо переговори з нашими сусідами. Є надія, що знайдемо спільну мову. Це питання дуже непросте», — сказав Віктор Янукович, додавши, що через високі ціни на російський газ за останні три роки Україна недорахувалася 20 мільярдів доларів.

А з упевненістю глава держави заявив, що до кінця 2013 року всі наявні заборгованості в бюджетній сфері буде повністю погашено. «У нас були й складніші часи. Ми розчаруємо наших політичних опонентів. Даю вам гарантію: все буде добре», — пообіцяв він.

Того самого дня Віктор Янукович взяв участь в урочистих заходах з нагоди 80-ї річниці металургійного комбінату «Запоріжсталь». На місці події він зауважив: «Український металургійний комплекс — фундамент економічної потужності нашої країни, основа її конкурентного потенціалу. А «Запоріжсталь» — найважливіша ланка та один із флагманів чорної металургії України. Стабільна робота «Запоріжсталі» — стійке надходження валюти, надійне джерело доходів державного бюджету».

Як передає слова Президента його прес-служба, «Запоріжсталі» вдалося досягти значних успіхів. Зокрема, глава держави високо оцінив активне впровадження підприємством міжнародних стандартів, сучасних систем газоочищення, перехід на конвертерний спосіб виробництва.

«Зусилля комбінату з підвищення енергоефективності мають стати прикладом для інших промислових підприємств України. Хочу зробити особливий наголос на цьому питанні, оскільки розв’язання проблеми енергетичної залежності України — пріоритет національного значення», — підкреслив він, висловивши переконання, що підвищення рівня переробки вітчизняного металу та розширення асортименту продукції допоможе вийти на нові зовнішні ринки, збільшити споживання металу нашою промисловістю, будівельною і транспортною галузями, машинобудуванням.

Запорізький перинатальний центр відчинить двері пацієнтам 1 грудня цього року. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Екологічна складова

Загалом зростання внутрішнього ринку — найважливіша умова стійкого розвитку української металургії, запорука стабільного попиту на її продукцію. Під час урочистостей Президент також вручив державні нагороди працівникам підприємства.

Уже під час спілкування із представниками ЗМІ Віктор Янукович говорив про модернізацію промислових підприємств країни під технічні стандарти ЄС та необхідність вкласти в цей процес від 100 до 500 мільярдів доларів. «Найважливіший чинник часу. Його у нас уже немає», — додав він. Та й вітчизняна продукція поки що не затребувана на ринках ЄС. «Через ці складнощі Україна недоотримала в товарообігу понад 15 мільярдів доларів. Це 25% товарообігу із країнами Сходу і Росією», — сказав він. — Щоб бути конкурентоспроможними, потрібно готувати економіку. А ми почали втрачати наші традиційні ринки».

Окрім цього, він вважає за необхідне розв’язати екологічні проблеми у промислових регіонах держави (бізнес і влада тут мають об’єднати зусилля). Наприклад, усі інвестиційні проекти на підприємствах важкої промисловості не реалізовуються без екологічної експертизи. А екологічна складова в будь-якому з проектів, здійснених останніми роками, становить не менш як 25—30%.

Під час спілкування із жителями Запоріжжя Віктор Янукович ще раз підкреслив: «Влада робить усе, щоб поліпшити екологічну ситуацію у промислових регіонах. Цієї мети буде досягнуто за рахунок підтримки державою модернізації підприємств і впровадження новітніх технологій на виробництві, які дадуть змогу значно зменшувати викиди в навколишнє середовище». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»