КОНФЛІКТНИЙ РЕГІОН 

Чоловічі ігри зі зброєю не сприяють стабільності
 

Президент Сирії Башар аль-Асад в інтерв’ю турецькій газеті «Кумхурієт» вибачився за збитий наприкінці червня сирійськими військовими  турецький літак, який потрапив у повітряний простір країни. Він твердить: солдат, який відкрив вогонь по  винищувачу F-4 «Фантом», не мав доступу до радара, а літак летів тим самим маршрутом, який 2007 року використовував ізраїльський бомбардувальник для удару по об’єктові на північному сході Сирії.

У своєму інтерв’ю пан Асад, як видається, намагається залагодити конфлікт, заявивши, що Сирія не намагалася і не намагатиметься нарощувати свою військову присутність, незалежно від дій турецького уряду. Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, у свою чергу, засудив дії Сирії, назвавши цю сусідську країну «явною і реальною загрозою». З минулої п’ятниці турецькі кордони було посилено ракетними і зенітними установками. Також стало відомо, що турецькі авіасили протягом трьох днів поспіль здіймали в повітря винищувачі після повідомлень про те, що сирійські гелікоптери наближаються до кордону.

А доки дорослі чоловіки «граються з вогнем», діти бавляться у «війну». На плакаті в юних протестувальників проти позиції Асаме написано: «Мої брати мученики, почекайте мене, йду». Фото з сайту daylife.com

Асад заявив, що не допустить, аби відносини Туреччини та Сирії, яка зараз перебуває у стані громадянської війни,  переросли у збройний конфлікт. Саме тому він не планує, на відміну від турецької влади, стягувати свої війська до турецько-сирійського кордону. А характеризуючи події, що відбуваються в регіоні, порівняв їх із періодом  столітньої давнини, коли розпалася Османська імперія, і висловив припущення, що це може призвести до  зміни карти регіону.

До речі, Агентство ООН з атомної енергії МАГАТЕ після означеного  авіаудару інформувало, що на тому об’єкті, найімовірніше, планували побудувати ядерний реактор. У цьому зв’язку  заслуговує на увагу ще одна резонансна заява: глава аерокосмічних сил Корпусу вартових ісламської революції генерал Амір Алі Хаджизаде заявив, що Іран підготував план дій нападу ззовні і може за  лічені хвилини  знищити 35 баз,  розташованих навколо Ісламської Республіки, в межах радіусу дії іранських ракет.

За словами генерала, нещодавні триденні навчання під кодовою  назвою «Великий пророк 7» покликані в тому числі відпрацювати нанесення ракетних ударів по гіпотетичній авіабазі противника.

Ця відповідь прозвучала, зокрема, й на заяву американського уряду,  в якій наголошувалося, що США не допустить блокування Іраном Ормузької протоки, через яку минулого року щодня переправлялося 17 млн барелів нафти.