ДОДОМУ

Внучатий племінник геніальної поетеси Роберт Гааб запропонував перепоховати їхній прах на Волині

Цю несподівану пропозицію напередодні століття з дня смерті найвідомішої нашої поетеси він висловив під час зустрічі з головою облдержадміністрації Борисом Клімчуком. Участь у ній взяли також директор Інституту літератури імені Т. Шевченка НАН України академік Микола Жулинський та поет і громадський діяч Іван Драч. Вони також підтримують ідею перевезення праху Ольги Косач-Кривинюк та Оксани Косач-Шимановської в нашу державу і упокоєння його в селі Колодяжне Ковельського району.

Саме тут на початку минулого століття був родовий маєток знаменитої родини, що утверджувала українство на європейських і світових просторах. А нині діє меморіальний комплекс «Музей-садиба Лесі Українки».

— Три сестри геніальної поетеси поховані за кордоном. Свого часу з політичних мотивів вони мусили емігрувати з рідної землі. Тепер, коли Україна постала незалежною державою, маємо надію повернути їхній прах на Батьківщину, аби вони знайшли тут вічний спочинок. І таким чином створити на Волині своєрідний маленький мавзолей Косачів — чи то на цвинтарі в Колодяжному, чи то на території музею, — висловив сподівання Роберт Гааб.

У меморіальному комплексі «Музей-садиба Лесі Українки» все нагадує про невмирущу силу поетичного українського духу. Фото автора

Лесезнавцям цей симпатичний чоловік відомий тим, що він — палкий любитель подорожей верхи на конях і… прискіпливий дослідник родоводу Драгоманових-Косачів; не один раз бував в Україні, зокрема й у Колодяжному. Пам’яті великих предків уклонилися тут і його донька та син.

Роберт Гааб постійно листується з нашими науковцями та музейниками і подарував державному музейному фонду чимало безцінних раритетів зі свого зібрання, пов’язаних із славетною сім’єю. Саме завдяки йому в державу, зокрема, повернулися листи Ізидори Косач-Борисової до його матері.

Леся Українка любила своїх сестер і братів і пишалася ними. Теплі й щирі почуття виявляла вона й до своїх племінників. Серед них і Оксана, чи, як вона її називала, Оксануля, — мати Роберта Гааба.

Волиняни подякували гостю за ідею та висловили готовність підтримати ініціаторів у підготовчих роботах.

— Незабаром у музеї-садибі Лесі Українки в селі Колодяжному постане новий пам’ятник найменшому брату поетеси — Миколі Косачу, — розповів голова облдержадміністрації Борис Клімчук, — дід Архип якого у 1940-х роках, до речі, був наступним власником землі Косачів. І в якого в останні свої роки проживав сам Микола.