ДОЗВІЛЛЯ

«УК» з’ясовував, де в столиці можна розважитися після новорічної ночі

«Діда Мороза не існує. Як і першого січня» — такий жарт ходить по Інтернету. Справді, перший день нового року, бурхливо розпочавшись опівночі, триває десь години до 3–4, а потім, втомившись і знесилівши від веселощів, провалюється в першосічневу ніч, яка триває в кращому разі до 12-ї години дня. А то й до самого вечора — залежно від того, наскільки інтенсивно і «градусно» зустрічали новоріччя. Нерідко ж святкувальники, хильнувши мінералки чи розсолу, дивуються: невже перший новорічний день уже закінчується? Чи його взагалі не було?

У Києві новорічна ніч має бути справді незабутньою. Столичні чиновники наобіцяли скільки всього дивовижного й неординарного біля ялинки, що привабили не лише багатьох киян, а й жителів інших міст зустріти Новий рік саме під головною ялинкою країни. Тож турагентства старалися, закликаючи туристів до столиці. Однак, припрошуючи купити тур, головний акцент робили саме на ту новорічну ніч на Майдані Незалежності. Бо першого січня зазвичай пропонували тільки пішохідну оглядову екскурсію по Києву. Адже в цей день практично всі музеї та інші цікаві для туристів об’єкти не працюють. Який же сенс, коли люди тільки під вечір починають відходити від святкування?

І все ж. Перша ніч нового року втомлює не всіх. Хтось із «жайворонків» іде спати після символічного бокалу шампанського, випитого після того, як електронний годинник покаже чотири «зеро». Когось втомлять і присплять маленькі діти ще до півночі… А вранці прокинуться і вимагатимуть розваг — Новий рік же! Куди їх повести? Невже лише прогулятися по спорожнілих післясвяткових вулицях і провулках Києва? Хоча це теж непогана ідея, особливо щодо центру міста. Немало магазинчиків-ресторанчиків прикрасили входи до своїх закладів такими незвичними, ошатними ялинками, що ними справді варто помилуватися і сфотографуватися біля них. Та й біля головної ялинки можна хороводи поводити. Особливо якщо підете немалою компанією.

Як правило, в перший день нового року все працює в режимі спокою. А от розважальних закладів у цей день працюватиме небагато. Хоча вибір є. Малят можна повести на дитячу новорічну виставу в Палац «Україна», або в Жовтневий палац на шоу Великого китайського цирку (обидва дійства починаються о 13 годині).

Для дорослих теж у столиці першого січня дещо пропонується. Так, о 19 годині відкриються двері закладів Мельпомени: театр ім. Івана Франка запрошує глядачів на виставу «Мартин Боруля», а театр російської драми ім. Лесі Українки покаже «Сімейну вечерю».

Другого ж січня, як правило, вулиці жвавішають, відкривається багато закладів культури й відпочинку — і музеї, й кінотеатри та театри, і торгово-розважальні центри… Святковий настрій не зникає — через кілька днів Різдво.

А заодно можна помилуватися всіма тими обіцяними дивовижами, яких міста зі скромнішими бюджетами не побачать ще довго.