ЗНОВУ НЕСПОКІЙНО

Єгипетська опозиція заговорила  мовою ультиматумів

Рік з часу інавгурації Мохаммеда Мурсі, що минув 30 червня, був затьмарений політичними неспокоєм та розвалом економіки.  Днями єгипетський опозиційний рух, який очолює протест проти президента країни, висунув йому ультиматум з вимогою залишити посаду до вівторка, 2 липня. В оприлюдненій  заяві зокрема наголошується: якщо президент не піде у відставку і не призначить  дострокових виборів, на нього чекає кампанія громадянської непокори. Активісти кажуть, що вже зібрали понад 22 мільйони підписів на підтвердження своїх вимог.

Напередодні у Єгипті відбулися масові протести з вимогою відставки президента. Серед демонстрантів представники всіх прошарків населення — заможні й бідні, молодь і люди старшого віку, прихильники військових і ліберальні революціонери, чоловіки й жінки — в чадрі та без. Вони вигукували єдине гасло: «Забирайся геть!» Багато хто тримав у руках червоні картки, які вони хотіли показати президенту Мохаммеду Мурсі. Над натовпом розвивалися єгипетські прапори та перекреслені президентські портрети — символи нової революційної хвилі в Єгипті. Ця акція визнана наймасовішою  з часів революції  2011 року, внаслідок якої було повалено президента Хосні Мубарака.

Камінь, як і раніше, потужна зброя скривджених. Фото з сайту timesofisrael.com

За свідченнями експертів серед представників неісламістських партій і рухів нині панує єдність: минули часи, коли кожна опозиційна сила виходила на демонстрації під власними стягами й транспарантами. Таким чином вони прагнуть продемонструвати своє однозначне послання президенту щодо його подальших дій. Мільйони протестувальників  називають Мурсі корупціонером ще більшим за Мубарака,  звинувачують першого ісламістського президента Єгипту у нездатності розв’язати економічні проблеми та проблеми з безпекою громадян.

Демонстрації здебільшого мали мирний характер, однак  пізніше деякі учасники протесту почали кидати каміння та пляшки з запальною сумішшю у вікна офісу «Братів-мусульман» — не обійшлося без жертв.

Тим часом прихильники Мохаммеда Мурсі також провели акцію у передмісті Каїра Насер-Сіті. Речник президента закликав обидві сторони поважати демократичний процес, маючи на увазі перемогу Мохаммеда Мурсі на минулорічних президентських виборах, які визнані чесними і справедливими.

Ще одне питання, полягає в тому, що робитиме армія. Міністр оборони попередив, що військові можуть втрутитися, якщо ситуація стане некерованою. А протестувальники наполягають: армія потрібна для захисту країни, а не для того, щоб у ній правити.