«ВИ ШУМІТЄ-ШУМІТЄ»

Учора в країні знову  протестували мовчки

Щосереди в Білорусі за ініціативою користувачів соціальних мереж вирішили проводити масові акції ненасильницького опору — проти підвищення цін, зменшення зарплат, відсутності валюти в обмінниках тощо. Причин  для невдоволення за останній час набралося більш ніж достатньо. І  хоч офіційна влада  робить вигляд, ніби нічого надзвичайного не відбувається, протестний дух лише міцніє. Заходи називають «Мовчазні акції солідарності» або «Революція через соціальну мережу». Скориставшись  Інтернетом,  учасники домовляються зібратися в різних місцях столиці або інших міст без прапорів і транспарантів. Вони не викрикують жодних гасел, а лише аплодують.

У білоруського президента Олександра Лукашенка своя думка щодо цього — він  стверджує: проти його країни використовують зброю масового інформаційного ураження, а також цілеспрямовано намагаються нав’язати сценарій «кольорових» революцій. А учасникам акцій  влада закидає порушення Конституції.

 

Тож готуючись відзначати черговий День незалежності, білоруська влада примудрилася зранку 3 липня  закрити  доступ до соціальних мереж, щоб запобігти протестам. Це не допомогло. Люди все одно вийшли на вулиці.

За словами відомого білоруського правозахисника  Валентина Степановича, лише в Мінську під час мовчазного протесту затримали  близько 200 чоловік. На відміну від попередніх подібних акцій, коли більшість людей одразу відпускали, цього разу відпустили лише журналістів, неповнолітніх і кількох жінок. Понад сто  мітингувальників нині чекають вироків суду.

Не складається поки що у білорусів і з гаслом «Міліція — з народом!». Зокрема, минулої неділі правоохоронці для розгону демонстрантів застосували сльозогінний газ. Щоправда,  переважну більшість затримань здійснювали люди в цивільному.

Україна проти міжнародної ізоляції Білорусі і зацікавлена в економічній стабільності в країні, оскільки вона є нашим важливим торговельним партнером, заявив днями радник Президента України Андрій Гончарук.

Водночас,керівник департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин сказав Бі-Бі-Сі, що зовнішньополітичне відомство неодноразово висловлювало застереження про те, що застосування сили проти мирних демонстрантів є дією, яка не відповідає принципам демократії.

Він  нагадав, що відповідна реакція Києва була на події 19 грудня 2010 року, коли у Білорусі відбулися президентські вибори. Представник МЗС також твердить, що Україна постійно солідаризувалася з позицією Євросоюзу і що відмінність полягає лише у тому, що Київ виступає проти ізоляції Білорусі і хоче діалогу з білоруською владою.