Нещодавно ми з дружиною хотіли оформити доручення на дітей розпоряджатися нашими вкладами у банку. А ще — посвідчити заповіт у нотаріуса. Та виявилося, що це коштує таких грошей, яких у пенсіонера навіть теоретично не може бути. Тож хочу дізнатися: чому в Україні послуги нотаріуса коштують так дорого і чи це  взагалі законно?


О. ЗИМА,  м. Харків

Ірина ЛЕВЧЕНКО,
заступник начальника ГУ юстиції
у Харківській області Мін’юсту:

— Відповідно до вимог статті 19 Закону «Про нотаріат» за вчинення нотаріальних дій державні нотаріуси справляють державне мито у розмірах, встановлених чинним законодавством.

Так, відповідно до вимог п/п «е», п. 3, ст. 3 Декрету Кабінету Міністрів «Про державне мито», за посвідчення заповіту державними нотаріусами стягується державне мито у розмірі 0,05 неоподаткованого мінімуму доходів громадян.

Відповідно до вимог п/п «й», п. 3, ст. 3 вказаного Декрету за посвідчення довіреностей державними нотаріусами стягується державне мито у розмірі 0,02 неоподаткованого мінімуму доходів громадян.

Вищезгаданою статтею 19 Закону «Про нотаріат» також встановлено, що за надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов’язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також технічного характеру справляється окрема плата у розмірах, що встановлюються Головним управлінням юстиції Мін’юсту в АР Крим, головним управлінням юстиції в областях, містах Києві та Севастополі.

Щодо оплати послуг правового і технічного характеру, які надають державні нотаріальні контори, то вони,  відповідно до вимог п. 5 вищевказаних нормативно-правових актів, справляються в розмірах, які встановлюють з урахуванням фактичних витрат на забезпечення якісного та термінового обслуговування громадян, підприємств, організацій та установ і знайшли відображення у наказі Головного управління юстиції у Харківській області від 08.04.2011 року №217/2 «Про затвердження Тарифів на додаткові послуги правового характеру, які не пов’язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також послуг технічного характеру, що надаються державними нотаріусами Харківської області» (далі — тарифи).

Відповідно до вказаних тарифів, за надання консультації з питання посвідчення заповіту стягується оплата у розмірі 50,00 грн (п.1.1.13 тарифів), за надання консультації з питання представництва за довіреністю стягується плата у розмірі 60,00 грн (п.1.11.11 тарифів), за складання проекту заповіту стягується оплата у розмірі від 50,00 грн до 75,00 грн  залежно від його складності (п.2.1.9 тарифів), за складання проекту довіреності на отримання лише пенсії стягується оплата 10,00 грн.

Вимогами ч.2 ст. 34 Закону «Про нотаріат» та п.8 Порядку витрачання, зберігання, обігу спеціальних бланків нотаріальних документів і звітності про їх витрачання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 05.08.2009 року №812, передбачений перелік нотаріальних дій, зокрема заповіти та довіреності, які викладаються на спеціальних бланках нотаріальних документів, вартість спеціального бланку нотаріальних документів становить 12,60 грн.

Відповідно до вимог п. 171 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, відомості про заповіти підлягають обов’язковій реєстрації  в Спадковому реєстрі в порядку, встановленому Положенням про Спадковий реєстр, затвердженим наказом Мін’юсту від 07.07.2011 року №181/5. Вимогами п. 3.1 вищевказаного наказу встановлені тарифи за формування у Спадковому реєстрі одного реєстраційного запису про посвідчення заповіту — в розмірі 68,00 грн.

Відповідно до вимог п. 155 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України та п. 2.1 Положення про Єдиний реєстр довіреностей, затвердженого наказом Мін’юсту від 28.12.2006 року №111/5, посвідчені нотаріусами довіреності підлягають обов’язковій реєстрації у Єдиному реєстрі довіреностей. Згідно з вимогами п. 5.3 Положення про Єдиний реєстр довіреностей, затвердженого наказом Мін’юсту від 28.12.2006 року, пенсіонери, які мають право на пенсію за віком відповідно до ст. 12 Закону «Про пенсійне забезпечення», звільняються від сплати коштів за реєстрацію довіреності щодо отримання пенсії, посвідченої у нотаріальному порядку.

Щодо приватних нотаріусів, то за вчинення нотаріальних дій вони справляють плату, розмір якої визначається за домовленістю між нотаріусом та громадянином або юридичною особою на підставі вимог ст. 31 Закону «Про нотаріат». Оплата додаткових послуг правового характеру, що надаються приватними нотаріусами і не належать до вчинюваної нотаріальної дії, також провадиться за домовленістю сторін.

Статтею 4 Декрету Кабміну «Про державне мито» визначений перелік категорій громадян (інваліди першої та другої групи, інваліди Великої Вітчизняної війни та інші), які мають пільги щодо звільнення від сплати державного мита; визначений також перелік громадян, які звільняються від сплати коштів за послуги технічного та правового характеру, встановлені вказаними тарифами.