Регіональний економічний форум у Києві, який відбудеться в рамках Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), має дати позитивний сигнал для Вільнюського саміту «Східного партнерства». Таку впевненість висловив Президент Віктор Янукович під час зустрічі з виконавчим головою Всесвітнього економічного форуму Клаусом Швабом.

«Дуже важливо, що цей форум відбудеться фактично напередодні проведення Вільнюського саміту. Саме на Вільнюському саміті ми очікуємо, що буде підписано Угоду про асоціацію одночасно з угодою про всеосяжну зону вільної торгівлі. Для нас дуже важливо, щоб український регіональний економічний форум ВЕФ дав відповідний сигнал на Вільнюс, і це також було б важливою складовою для ухвалення позитивного рішення», — означив свою позицію Президент.

Він зауважив, що триває величезна робота з підготовки до проведення в Україні регіонального економічного форуму. Створено 88 груп, де зібрано кращих світових фахівців, експертів, політологів, економістів, які готують пропозиції за різними напрямами.

За словами Віктора Януковича, дискусії, розпочаті на київському форумі, слід продовжити безпосередньо у Давосі. «Ми добре усвідомлюємо, що рекомендації Давоського економічного форуму для України будуть дуже важливі як для держави, що нині входить до тридцятки найбільших експортерів у світі. Водночас українська економіка має дуже багато больових точок, пов’язаних зі світовою економічною кризою», — сказав він.

Окрім цього, завдяки реформам владі вдається стримувати негативні процеси в економіці. У цьому контексті для України важлива співпраця із ВЕФ.

У свою чергу виконавчий голова ВЕФ Клаус Шваб привітав рішучість Президента у проведенні реформ. «Нинішня глобальна ситуація, економічний клімат у світі не сприяють проведенню таких реформ. На цьому етапі вони мають більше складнощів, ніж переваг, тому високо оцінюю ті зусилля, яких Україна докладає на шляху реформування», — сказав він, додавши, що спільна робота над реформами в Україні є потужним сигналом і в контексті підписання Угоди про асоціацію з ЄС та ЗВТ.

Україна хоче стати важливим партнером для всього світу. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

«Для нас важливо представити нашу доповідь і пропозиції на засіданні Регіонального економічного форуму, яке відбудеться 5-6 листопада в Києві, — звернувся до глави держави Клаус Шваб. — Давос стане платформою, де можна буде представити наші спільні напрацювання. Це початок довготривалого перспективного процесу, щоб Україна подолала свій перехідний період під вашим керівництвом. Програма наших реформ сприятиме процесу, який розпочнеться після підписання Україною Угоди про асоціацію та ЗВТ».

Як передає прес-служба Президента, виконавчий голова ВЕФ заходи у Вільнюсі та подальші заходи у Давосі розглядає як можливість посилити бренд, щоб залучити до України прямі іноземні інвестиції. «Після підписання Угоди про асоціацію Україна стане важливим партнером не лише для європейських країн, а й для всього світу», — оптимістично висловився Клаус Шваб.

До слова, під час Давоського форуму у 2014 році Україна планує представити три сценарії економічного розвитку, над складанням яких працювали понад 200 представників вітчизняного та закордонного бізнесу. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»