Нова влада налаштована на конструктивну співпрацю з українською діаспорою світу та прагне якісно нового рівня відносин Української держави з її народом. На цьому Президент Петро Порошенко наголосив під час зустрічі з президентом Світового конгресу українців Євгеном Чолієм та президентом Конгресу українців Канади Павлом Гродом.

Подібними акціями наші земляки привертають до України погляди європейців. Фото з сайту radiosvoboda.org

Конкретні запити

«Із сучасним відліком часу нове керівництво країни бажає предметно змінити свої відносини із закордонним українством», — підкреслив глава держави, вітаючи високих гостей.

Він зазначив, що розвиток відносин із українською діаспорою потребує виведення їх на якісно новий рівень. «Ставлення до українців за кордоном буде таким, щоб вони відчували, що держава вважає їх партнерами у досягненні спільних цілей, що держава потребує їхньої уваги. Ми сьогодні розраховуємо на плідну й конструктивну співпрацю», — зазначив Петро Порошенко.

Євген Чолій у свою чергу зазначив, що Світовий конгрес українців так само налаштований на плідну співпрацю з чинною владою: «Ми йдемо до вас із питанням: як Світовий конгрес українців і українська діаспора можуть допомогти в цей час Україні».

Глава держави високо оцінив підтримку українською спільнотою рідної держави у складні часи. «Ми відчували підтримку закордонних українців останніми місяцями. Євромайдан об’єднав не тільки Україну, а й українців у всьому світі», — цитує слова Петра Порошенка прес-служба Президента.

Говорячи про перспективи розвитку України, глава держави наголосив на необхідності створення умов для інвесторів, зокрема й з української діаспори. Він також підкреслив важливість активізації заходів, спрямованих на подолання корупції. «Але головне зараз — мир і збереження територіальної цілісності держави», — переконаний Петро Порошенко.

Крім того, глава держави звернув увагу на важливість об’єднання зусиль у напрямі відстоювання інтересів України у світі, проведення потужної інформаційної роботи: «Необхідно створити ефективний механізм взаємодії зі світовим українством у цьому напрямку».

Економічна складова земляцтва

Нагоди поспілкуватися з делегацією Світового конгресу українців не міг пропустити й міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета. У зустрічі взяли участь представники української діаспори з Канади, США, Австралії. Це вже друга зустріч урядовця із СКУ, перша відбулася наприкінці березня.

Під час зустрічі представники Конгресу обговорювали поточну ситуацію в країні та світі, відзначили ефективність заходів, здійснених урядом задля стабілізації ситуації в економіці України. При цьому представники організації наголосили, що повністю підтримують європейський вектор розвитку, обраний Україною, та висловили готовність допомагати Україні на цьому шляху.

Також на перемовинах сторони обговорили можливі шляхи надання допомоги Україні, зокрема використання інструментів, наявних у СКУ, для підвищення ефективності представництва інтересів нашої країни за кордоном. Крім того, розглядалося питання надання допомоги в економічній сфері, а також допомоги українській армії. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»