На Поділлі нову сторінку в своїй історії ДонНУ писатиме в адміністративному корпусі колишнього державного підприємства «Кристал», яке місцеві органи влади надали під навчальний корпус. Свого часу, до речі, на цьому підприємстві виготовляли приблизно 4% світового ринку діамантів. Вінницькі гранувальники алмазів цінувалися майже так, як тепер державі необхідні молоді патріотичні кадри.

У кого прапор — за тими майбутнє

Завдяки відвазі молоді виш зберіг свій прапор. Саме з гімну України та внесення в актову залу прапора Донецького національного університету розпочалися урочисті збори з нагоди початку в ньому навчального року. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих на неоголошеній війні.

«Безглузда війна на сході України, жертвами якої щодня стають мирні громадяни та військові, внесла свої корективи в розмірений ритм життя нашого університету. Але, попри всі негаразди, життя триває, і ми, освітяни й науковці, відповідаємо за те, якими моральними якостями сповняться душі молодого покоління. Представники нашого викладацького колективу націлені й надалі професійно навчати і гідно виховувати студентів», — зазначив ректор ДонНУ Роман Гринюк.

За його словами, до Вінниці переїхало 70% викладачів вишу та навчатиметься 60% студентів. «Дуже приємно, що Вінниця націлена на європейські стандарти, нас гостинно прийняли і надалі активно підтримують», — сказав він.

У цьому приміщенні ДонНУ писатиме нову сторінку своєї історії. Фото автора

Міністр освіти і науки Сергій Квіт, який приїхав привітати студентів і викладачів із початком навчального року, зазначив, що лише завдяки великому бажанню та принциповості академічної спільноти й студентів Донецького національного університету, а також за підтримки й розуміння всієї вінницької громади університет зміг розпочати навчальний рік. Він переконаний, що на подільській землі виш успішно продовжить свою славну історію і традиції: «На жаль, так сталося, що наш Донецьк окупований російською армією і терористами. Найкращі традиції університету будуть продовжуватися у Вінниці. Треба відзначити, що університет переїхав в успішне місто, воно чудово сприймається в контексті сучасної України і тих змін, які відбуваються й будуть відбуватися в нашій державі», — зазначив міністр, повідомивши, що з Донбасу в місто над Південним Бугом перебралися дві ІТ-компанії, а також переїде Донецький фізико-технічний інститут.

Привітали донеччан з початком навчального року на вінницькій землі голова облдержадміністрації Анатолій Олійник і виконуючий обов’язки міського голови Сергій Моргунов. Вони запевнили, що й надалі допомагатимуть вирішувати питання, щоб викладачі та студенти вишу почувалися комфортно, як вдома.

Щоб обжитися, треба час

Спочатку навчання відбуватиметься дистанційно — студенти електронною поштою отримуватимуть інформацію та завдання, кожний звітуватиме перед викладачем. А затим — вже у звичайному режимі. «Перші два місяці буде робота в індивідуальному режимі з дистанційними елементами. А потім будемо запрошувати студентів по курсах, почнемо з першого курсу, а це приблизно 600 осіб, і рухатимемося далі», — розповів Роман Гринюк. Виконуючий обов’язки декана факультету математики та інформаційних технологій Артем Баєв повідомив, що збереглася інформаційна структура університету, є ліцензійне програмне забезпечення. «Ми готові надати освітні якісні послуги нашим студентам, які будуть відповідати світовому рівню», — запевнив він.

Навчальний процес відбуватиметься у двох місцях. Аудиторії в приміщенні, де раніше був університет «Україна», майже готові прийняти студентів (деякі треба доукомплектувати партами). Звідси й почнуть навчання. А ось кілька поверхів адмінбудівлі колишнього «Кристалу» (яку виш взяв в оренду і сплачує лише комунальні послуги) необхідно ще перепрофілювати. Для цього треба отримати дозвіл. Утім, ректор зазначив, що організаційні питання за допомоги місцевої влади вирішуються швидко, а гроші в університету є.

ДонНУ переїхав не як бідний родич: це великий університет, який має асигнування і свій бюджет. Однак і витрати будуть неабиякі. Крім створення аудиторного фонду, треба буде відремонтувати й гуртожитки, які передасть Міносвіти (приблизно 3 тисячі студентів забезпечать місцем у гуртожитку), виплачувати заробітну плату і стипендію. Також треба подбати про житло для викладачів. Тобто є питання, які стосуються Міністерства фінансів і Державного казначейства.

Сергій Квіт пообіцяв підтримку в питаннях розв’язання побутових та організаційних проблем, що виникли внаслідок переїзду ДонНУ, у тому числі щодо виплати заборгованості із зарплати викладачам. «Буде новий уряд і питання вирішуватиметься», — зауважив він. Обласна і міська влади також підставили плече. Між місцевою владою та керівництвом вишу є повне взаєморозуміння, яке вже підкріплене ділом, а також перспективами. Так, у рамках європейських проектів, в яких бере участь область, Донецький національний університет подав соціальний проект на отримання гранту на суму 2 мільйони євро. Ці кошти передбачається використати на ремонт гуртожитків і будівництво житла для викладачів. «Ми будемо просити європредставників надати грант», — повідомив Анатолій Олійник.

Отож проблеми ще є, але організація навчального процесу ДонНУ у Вінниці — це не піар-акція, як недоброзичливці у соціальних мережах кажуть, а реальність, підкріплена організаційно та матеріально.

«Крок, який зробив наш університет, це крок до об’єднання всіх регіонів України, це крок до вирішення конкретного завдання, пов’язаного з формуванням національної ідеї, яка об’єднувала б усіх нас в єдину Україну. В нас усе вийде, все буде добре», — впевнений ректор ДонНУ.