Чергові перемовини між Україною та Росією за участі ЄС щодо умов постачання та ціни на газ для нашої країни, які відбулися 11 червня у Брюсселі, закінчилися нічим. Глава Міненерговугілля України Юрій Продан навіть категорично заявив, що можливе рішення газового спору бачить в Арбітражному суді Стокгольма. 

На цьому етапі позиція російської сторони виглядає таким чином: Москва чекає від Києва погашення «Нафтогазом України» боргу за блакитне паливо, інакше запровадить вже з 16 червня авансові платежі, якими Білокам’яна вже давно погрожувала.

Що стосується самої ціни на газ, то РФ діє практично у звичному для себе та добре відомому навіть для пересічних українців дусі — вона готова гарантувати на рік нашій країні знижку на паливо в розмірі 100 доларів за тисячу кубометрів.

Усе це як дві краплі води схоже на так звані Харківські угоди — щодо продовження розміщення Чорноморського флоту РФ в Україні на багато років в обмін на примарну знижку на блакитне паливо, від якої, як відомо, Росія швидко відмовилася, анексувавши цього року Автономну Республіку Крим. 

Таким чином, з урахуванням цього російського «пряника», ціна для України становитиме 384,86 долара за тисячу кубометрів палива.

Як вважає керівник міненерго Росії Олександр Новак, це є абсолютно ринковою ціною, яка відповідає нижній межі вилки за цінами суміжних країн, що межують з Україною, і цей показник дозволяє, в тому числі, не мотивувати споживачів здійснювати реекспорт російського газу.

У той же час Юрій Продан вважає, що пропонована російською стороною така ціна на газ є не найвигіднішою на ринку. «Ми маємо багато пропозицій — це реверсні постачання, які за ціновими показниками є значно нижчими за 385 доларів за тисячу кубометрів. Якщо врахувати транзит, який здійснюється через територію України та у зворотному напрямку в європейських країнах, то ми можемо говорити, що ціна «Газпрому» має бути значно нижчою, ніж наразі пропонують європейські постачальники», — зауважив він.

Також слід додати, що Єврокомісією було запропоновано середню ціну між 268,5 та 385 доларами за тисячу кубометрів газу як проміжну до остаточного врегулювання питання взаємовідносин між «Нафтогазом» і «Газпромом». Але російська сторона відхилила таку пропозицію.

Відповідно, українська сторона залишається на своїй позиції щодо встановлення проміжної ціни у розмірі 268,5 долара за тисячу кубометрів газу до остаточного врегулювання відносин між компаніями, зокрема й до рішення в Стокгольмському арбітражному суді.

Слід лише додати, що Єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер вважає, що в Росії, України та Євросоюзу ще є можливість домовитися стосовно газового питання до понеділка, 16 червня, коли для України вже вкотре  можуть бути запроваджені так звані авансові платежі.