У середу під головуванням Міністра Кабінету Міністрів Олега Немчінова відбулося XXХІ засідання Координаційної ради з питань реформування державного управління. Моніторинговий звіт Програми SIGMA (спільна програма підтримки вдосконалення врядування та менеджменту Організації економічного співробітництва та розвитку і Європейського Союзу) щодо відповідності принципам державного управління презентував присутнім голова Програми SIGMA Грегор Вірант.

Координаційна рада доручила зокрема підготувати  та подати на розгляд пропозиції щодо впорядкування структури апарату міністерств. Фото з Урядовоо порталу

Ефективність — важлива складова

Із вступним словом на засіданні виступили перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко та керівник програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Штефан Шльонінг.

У заході також узяли участь народні депутати України, представники Офісу Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів, Міністерства економіки, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції, Міністерства цифрової трансформації, Національного агентства з питань державної служби України, Державної аудиторської служби, Рахункової палати, громадських організацій та іноземні партнери.

Програма SIGMA спеціалізується на наданні допомоги країнам Центральної та Східної Європи з модернізації їхніх систем державного управління і відіграє ключову роль у підготовці країн-кандидатів до вступу в Європейський Союз. Звіт Програми SIGMA — дороговказ для подальшого вдосконалення системи держуправління. Він містить оцінку передумов для ефективного державного управління (якість законів, політик, інституційну спроможність і процедури) і те, як управління працює на практиці. Востаннє таку оцінку проводили 2018 року.

«Послідовне впровадження з 2016 року реформи державного управління забезпечило виконання покладених на органи виконавчої влади завдань в умовах воєнного часу, а саме: безперервне функціонування державних інституцій, ухвалення рішень, здійснення критичних функцій та надання послуг громадянам. Проте найважливішу роль відігравали люди — публічні службовці та посадові особи органів місцевого самоврядування, які служили народу України в надскладних умовах.

Реформа державного управління залишається фундаментальною для запровадження системи управління, здатної до проведення якісних трансформацій в Україні з дотриманням принципів демократії, верховенства права, захисту прав людини та принципів гендерної рівності, інклюзивності та спільної участі», — підсумував Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов.

По закінченні засідання вирішили: взяти до відома Звіт про стан справ у системі державного управління України; міністерствам — підготувати та подати на розгляд Координаційної ради пропозиції щодо імплементації рекомендацій Програми SIGMA, що містяться у звіті, підготувати та подати на розгляд Координаційної ради пропозиції щодо впорядкування структури апарату міністерств.

Парламент і уряд працюють над законодавством

Реформа державного управління — важлива складова українського плану, необхідного для запровадження  чотирирічної програми Ukraine Facility від Євросоюзу, що передбачає надання Україні 50 мільярдів євро впродовж 2024—2027 років. На цьому наголосив перший заступник ГоловиВерховної РадиОлександр Корнієнко під час пресзустрічі за участю представників парламенту, уряду, ЄС та медіа, які обговорили пріоритети трансформації державного управління з огляду на рекомендації Програми SIGMA, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Реформа держуправління — важлива складова українського плану, необхідного для запровадження програми Ukraine Facility, адже без спроможних добре скоординованих інституцій, сильних та вмотивованих держслужбовців, чітких зрозумілих процедур реалізація цього плану буде неможлива, і він залишиться на папері», — наголосив перший віцеспікер.

Він зауважив, що Україна вступає в нову фазу процесу євроінтеграції, який потребує сильної публічної служби, але ще важливіше — наше членство в Європейському Союзі потребуватиме здібних службовців.

Серед пріоритетів подальшої підготовки держапарату політики назвали продовження цифровізації послуг і процесів для забезпечення прозорості та підзвітності для платників податків та міжнародних партнерів, впровадження Закону «Про адміністративну процедуру», продовження реформи оплати праці державних службовців, а також відновлення відкритих конкурсів на посади держслужби. У державі також необхідно провести заходи, спрямовані на підвищення ефективності всієї системи держуправління.

Джерело: Служба міністра Кабінету Міністрів 
Укрінформ