Учора Президент Петро Порошенко відвідав з робочою поїздкою Харківщину. Тут зосереджено величезний промисловий і технічний потенціал, який має неабиякий вплив на економічні показники країни. Тож глава держави відвідав Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут», де ознайомився з роботою ядерної установки в режимі комплексного випробування та проектом зі створення ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів».

Петро Порошенко й посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джеффрі Пайєтт взяли участь у контрольному пуску цього технологічного дива. Глава держави назвав цей проект вдалим прикладом співпраці в галузі ядерної безпеки і нерозповсюдження ядерної зброї. Проект розроблено за підтримки США в межах реалізації таких програм.

Україна зробила величезний внесок у програму нерозповсюдження ядерної зброї. Тут має значення не лише добровільна відмова від третього у світі ядерного арсеналу, а й передача високогозбагаченого урану і співпраця з міжнародними організаціями для значного підвищення технологічної безпеки.

Інститут-флагман укотре підтвердив свою високу репутацію. Фото з офіційного інтернет-представництва Президента України

І нині наша країна робить крок уперед щодо використання новітніх технологій у цій галузі. Установка «Джерело нейтронів» даватиме змогу проводити в нас сучасні дослідження у різних галузях науки й техніки, розробляти майже весь спектр радіоізотопів для потреб медицини та промисловості, а також розв’язувати проблеми ядерної енергетики, продовжувати терміни експлуатації атомних електростанцій. Це особливо актуально в контексті енергетичної безпеки країни.

«Це перша ядерна установка світового значення, розроблена українськими фахівцями за роки незалежності», — цитує прес-служба Президента слова Петра Порошенка. Українські спеціалісти зі створення «Джерела нейтронів» працюють разом із колегами з Аргонської національної лабораторії США, Німеччини, Китаю, Великої Британії, Швейцарії, Франції.

Загалом це інвестиції в майбутнє. Новітні технології, застосовані в цьому проекті, унеможливлюють будь-яку аварійну ситуацію. Президент підкреслив необхідність підвищення заходів безпеки в атомній енергетиці, вдосконалення технологій зберігання ядерних відходів, вивчення можливості застосування ізотопів у медицині, щоб налагодити їх виробництво в Україні й не купувати ці технології за кордоном.

Спілкуючись із фахівцями, він запевнив, що дасть відповідне доручення Кабінету Міністрів про забезпечення повної переорієнтації медичної галузі на використання відповідних засобів саме українського виробництва.

Посилення ринкової, маркетингової складової в роботі інститутів, які займаються фундаментальними науковими дослідженнями, — беззаперечне майбутнє української науки. Президент підкреслив важливість залучення досвіду американських і європейських науковців та інститутів у цій галузі.

«Без перебільшення можна стверджувати, що Харківський фізико-технічний інститут — флагман фізичної науки в Україні», — наголосив Президент, вітаючи науковців із запуском ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів».

У світлі поглиблення терористичної загрози, яка дедалі більше охоплює країни Європи, Петро Порошенко не міг оминути увагою і Національний університет внутрішніх справ. Глава держави ознайомився із програмою підготовки поліцейських у цьому навчальному закладі, зазначивши, що ефективність протидії тероризму залежить від фахового рівня та вишколу правоохоронців. Він поспілкувався з курсантами, відповідаючи на актуальні запитання щодо внутрішньої та зовнішньої політики країни.

«За 2015 рік запобігли майже трьом сотням терористичних атак. Сьогодні від терористичної загрози не захищена жодна країна», — застеріг Президент слухачів академії. Одним із пунктів анонсованого ним візиту до Вашингтона наступного тижня будуть зокрема питання співпраці в реформуванні правоохоронної системи України.

Розповів Петро Порошенко і про ініціативу скликати найближчим часом засідання РНБО для визначення санкцій до конкретних осіб, занесених до так званого списку Савченко.