Холодно. То тут, то там чути: «Апчхи!» А у відповідь: «Будьте здорові!» Той, кого трусять дрижаки, цього тільки й бажає. Але на нього вже підозріло дивляться щасливчики, що почуваються добре. Мовляв, не підчепити б застуди й собі — он грибів у лісі скільки: щоб зібрати, здоров’я треба. Звичайно, не лише для тихого полювання. А тому на зустрічі з журналістами представники Держсанслужби та Інституту епідеміології Микола Крентовський та Алла Мироненко в один голос запевнили, що грипу поки що в Україні немає, і епідемію раніше кінця грудня не прогнозують. Спостереження, які ведуться, засвідчили звичну для цієї пори року епідеміологічну обстановку. Нині певний спалах захворювань обумовлений холодною погодою і тим, що діти пішли в школу й дитячі садки.

Фахівці радять робити щеплення у жовтні-листопаді. Фото з сайту news.21.by

Щоб уникати переохолоджень, у приміщеннях має бути понад 20 градусів тепла, — так вважають лікарі.

А як найліпше готуватися до приходу грипу?

— Я роблю щеплення, — відповіла Алла Мироненко, — раджу так вчиняти всім.

Чи не пізно? Фахівці стверджують, що в жовтні-листопаді — саме час. З якого віку найкраще розпочинати? Можна з шести місяців. Але, щоб не  перевантажувати дитячий організм щепленням, робити це ліпше перед  виходом маляти до дитячого садочка. А ось рідним, які контактують із дитиною, медики радять робити щеплення обов’язково. Як літнім, так і людям із так званої групи ризику.

Які вакцини використовують? Із Франції, Німеччини, Нідерландів.

— Усі вони перевірені, — запевнила Алла Мироненко, — добре себе зарекомендували. Їх позитивно сприймають навіть хворі на бронхіальну астму.

Що купувати хворому в аптеці, якщо грип його «піймав»?

— Хворий не повинен ходити в аптеку і займатися самолікуванням, — відповіла Алла Мироненко. — Потрібно викликати лікаря і він, враховуючи особливості організму, призначить препарати.

Як застерегтися від грипу без щеплення? Однозначної відповіді лікарі не дають. Але радять дотримуватися здорового способу життя. Забезпечувати повноцінне харчування, частіше бувати на свіжому повітрі і провітрювати помешкання (грип «боїться» протягів).

Звичайно, радять користуватися і марлевими масками, але з однією умовою: через кожні дві години її слід змінювати.

Тож час до приходу незваного гостя ще є. Як, чим і де його зустрічати, кожен повинен вирішувати сам.