РОБОЧИЙ ВІЗИТ

На відкритті літніх Олімпійських ігор у Лондоні Микола Азаров  мав нагоду для зустрічей зі світовими політиками

У ході візиту до Великобританії Прем’єр-міністр Микола Азаров  за дорученням Президента України взяв участь у заходах, присвячених відкриттю ХХХ літніх Олімпійських ігор. Глава уряду та українська делегація відвідали офіційну церемонію відкриття ігор у Лондоні та вітали збірну команду України на стадіоні під час параду команд-учасниць. Також у глави уряду відбулася низка зустрічей і бесід з керівниками закордонних держав.

Так, керівник Кабінету Міністрів обмінявся привітаннями з Королевою Великобританії Єлизаветою ІІ, Прем’єр-міністром цієї країни Девідом Камероном, першою леді США Мішель Обамою, Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном, Прем’єр-міністром Ірландії Ендою Кенні.

Відбулися бесіди та обговорення питань, що становлять взаємний інтерес, з Прем’єр-міністром Російської Федерації Дмитром Медведєвим, Президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим, Президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим, Президентом Литви Далею Грибаускайте, Канцлером Австрії Вернером Файманом, Президентом Чехії Вацлавом Клаусом, Прем’єр-міністром Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом, Прем’єр-міністром Бельгії Еліо ді  Рупо, Прем’єр-міністром Молдови Владом Філатом, Прем’єр-міністром Киргизстана Омурбеком Бабаєвим, Прем’єр-міністром Естонії Андрусом Ансіпом, Прем’єр-міністром Румунії Віктором Понтою.

Наших олімпійців Прем’єр  вітав з трибун. Фото з урядового порталу 

Під час бесіди з членом Державної ради Китаю Дай Бінго була дана взаємна висока оцінка стану і динаміки двосторонніх відносин. Сторони обговорили аспекти майбутнього візиту в Китай Президента України.

З Президентом Чехії Вацлавом Клаусом Микола Азаров обговорив шляхи забезпечення сталого економічного зростання в умовах рецесії в країнах Євросоюзу, питання подальшої євроінтеграції України, перспективи зони вільної торгівлі України з ЄС.

У бесіді з Президентом Республіки Кіпр Дімітросом Хрістофіасом Микола Азаров порушив питання розвитку двосторонніх відносин після недавнього візиту в Україну Глави Республіки Кіпр, а також обговорив проблематику європейської інтеграції України в контексті головування Республіки Кіпр в Європейському Союзі.

У ході розмови з Прем’єр-міністром Молдови Владом Філатом обговорювався майбутній візит Прем’єр-міністра України до цієї країни. З Прем’єр-міністром Румунії була досягнута домовленість про обмін візитами глав урядів. Канцлера Австрії Вернера Файмана Микола Азаров запросив відвідати Україну з офіційним візитом. Пропозиції відвідати Україну з офіційними візитами були висловлені також главі держави Монако принцу Альберту, Прем’єр-міністру Бельгії Еліо ді Рупо, Президенту Панами Рікардо Мартінеллі, Прем’єр-міністру Естонії Андрусу Ансіпу, Прем’єр-міністру Лівану Наджибу Мікаті, Прем’єр-міністру Чорногорії Ігору Лукшичу.

Також відбулися зустрічі глави українського уряду із членами Міжнародного олімпійського комітету. Президент Міжнародного олімпійського комітету Жак Рогге дав високу оцінку проведенню в Україні Євро-2012. Микола Азаров обговорив з ним перспективи України на отримання права проводити у себе зимові Олімпійські ігри 2022 року. Президент МОК зазначив, що перший звіт комісії про можливість Карпатського регіону України прийняти зимову Олімпіаду був позитивним, і вивчення заявки України триває.

Під час прийому в Букінгемському палаці Микола Азаров поспілкувався з членами королівської сім’ї Великобританії. Зокрема, з Принцом Кентським Майклом Прем’єр-міністр обговорив можливість організації перельоту через територію України літаків Клубу історичної авіації в рамках міжнародного проекту, ініційованого Принцом. З Принцесою Анною Микола  Азаров обговорив перспективи розвитку в Україні кінного спорту (в 70-х роках Принцеса виступала на змаганнях у Києві, про що має хороші спогади), розвиток культурних, гуманітарних, спортивних обмінів між нашими країнами.

Також Микола Азаров провів робочий ланч з представниками британського бізнесу і членом парламенту Великобританії Джеком Строу, а також дав інтерв’ю журналістам «Таймс» і «Файненшл Таймс», повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»