Державний візит Президента Петра Порошенка до Індонезії запам’ятається кількома важливими віхами у двосторонніх відносинах. Найважливішою з них є запровадження безвізового режиму для наших громадян. Це не лише сприятиме розвитку туризму, а й свідчить про новий рівень довіри до України. Крім того, укладено угоду про звільнення від оформлення віз громадян, які мають дипломатичні та службові паспорти.

Ці аспекти відбито у спільній заяві Петра Порошенка та Президента Індонезії Джоко Відодо, яку глави держав оприлюднили для ЗМІ за результатами переговорів як особистих, так і у складі делегацій. Під час перемовин сторони також обговорили співробітництво в гуманітарній сфері та в межах міжнародних організацій. Петро Порошенко подякував Індонезії за підтримку кандидатури України під час голосування у Раді безпеки ООН. «Ми також налаштовані підтримати Індонезію в 2019—2020 роках», — зазначив він у відповідь.

Окремо йшлося про розслідування терористичної атаки на рейс МН-17, оскільки в цій трагедії також загинули індонезійські громадяни. Наш Президент відзначив високий рівень координації між всіма країнами, громадяни яких стали жертвами цієї катастрофи.

Відбувся обмін думками щодо інтеграційних процесів у регіоні Південно-Східної Азії. Україна зацікавлена у посиленні співробітництва з такою потужною регіональною організацією, як ASEAN.

Президент запросив свого індонезійського колегу відвідати Україну з візитом. Бо ця держава є одним із ключових партнерів у Південно-Східній Азії, потужним регіональним лідером та глобальним гравцем. «Ми знайшли повне порозуміння з усього переліку питань. Переговори засвідчили нашу єдність у питаннях розвитку подальшої співпраці», — цитує слова Петра Порошенка департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Ключовим питанням зустрічі стало істотне підвищення рівня торговельно-економічної складової двосторонніх відносин, було відзначено нагальність проведення Третього засідання Міжурядової українсько-індонезійської Комісії з економічного та технічного співробітництва. Його організація у Києві наступного року сприятиме активізації економічних зв’язків, започаткує чимало взаємовигідних проектів у різних галузях промисловості, енергетики, сільського господарства.

Багато уваги було приділено доступу індонезійських товарів на ринок України та українських — на ринок Індонезії. «Україна є потужним виробником і надійним постачальником енергетичного обладнання у понад 40 країн світу. У проекті «35 тисяч Мегаватт», започаткованому паном Президентом, бачимо активну участь України в допомозі його реалізації», — наголосив Петро Порошенко. Тож не дивно, що сторони активно обговорили співпрацю у сфері виробництва турбін і генераторів.

Крім того, вітчизняні підприємства й компанії готові до реалізації важливих інфраструктурних проектів в Індонезії, зокрема будівництво портів, співпраця у високотехнологічних галузях — авіаційній та космічній. Використання українських літаків Ан-32П в операціях із гасіння пожеж в Індонезії. Цю співпрацю домовлено продовжити.

У присутності Петра Порошенка й Джоко Відодо міністр закордонних справ Павло Клімкін та міністр оборони Індонезії Рямізард Рячуду підписали Угоду між Кабінетом Міністрів та урядом Індонезії про співробітництво в оборонній сфері. Вона розширить взаємні можливості військово-технічного співробітництва, співпраці у галузі оборонної промисловості і відповідної логістики.

Президент України подякував Індонезії за те, що 19 березня 2014 року країна підтримала проект резолюції Генасамблеї ООН щодо незаконної анексії Криму та агресії Російської Федерації.

Аграрна тематика також посіла чільне місце в процесі перемовин. Україна зацікавлена в аграрних продуктах індонезійського експорту, починаючи від пальмової олії і закінчуючи кокосами й текстилем. «Ми підтвердили готовність постачати товари. Індонезія — дуже цікавий ринок для українського зерна, кукурудзи, крохмалю, соняшникової олії та інших напрямів», — розповів Петро Порошенко. Посиленню співпраці сприятиме й підписаний Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством аграрної політики та продовольства і Міністерством сільського господарства Індонезії. Загалом цьогоріч товарообіг між країнами порівняно з 2015 зріс на понад 50%.

Зустрічався Петро Порошенко й зі спікером Ради народних представників індонезійського парламенту Аде Комарудіном і подякував за підтримку Індонезією територіальної цілісності й державного суверенітету України. Індонезійських парламентаріїв він закликав стати на захист прав кримських татар, права яких порушує окупаційна влада Росії. Аде Комарудін підтримав Україну в її прагненні приєднатися до Міжпарламентської Асамблеї Асоціації держав Південно-Східної Азії (ASEAN).

А представники індонезійського бізнесу отримали від Петра Порошенка чіткий сигнал до активізації партнерства. Він звернув увагу на можливості, які відкриваються завдяки угоді між Україною та ЄС про зону вільної торгівлі: «Україна має стати майданчиком для доступу на європейський ринок для Індонезії. І водночас ми вважаємо Індонезію майданчиком на великий азійський ринок». До слова, сприятиме цьому й домовленість президентів започаткувати консультації про запровадження зони вільної торгівлі.

Президент України не відвідував Індонезію майже 20 років. «Тому після цього візиту та зустрічей наші країни і громадяни стануть ближчими. Наші двері та серця відкриті для вас. Ми вас чекаємо», — резюмував Петро Порошенко.