Окрім важливих кадрових питань, про які наша газета повідомляла у попередньому номері, засідання Національної ради реформ було присвячено, так би мовити, вічним темам нашого сьогодення — дерегуляції, спрощенню ведення бізнесу та залученню інвесторів в Україну. Адже ці аспекти є надзвичайно актуальними, навіть життєво необхідними для економічного розвитку держави.

Тут ідеться не лише про кількість залучених коштів у вигляді прямих іноземних інвестицій. Розглядати питання слід набагато ширше: тут і створення нових робочих місць, і забезпечення надходження податків до державного й місцевих бюджетів, і справедлива судова система, коли інвестор може знайти захист, і справедлива податкова система, де  платник податків вважається першою людиною в державі, і справедлива митна система, й ефективна боротьба з корупцією, і прозора та ефективна приватизація, й ефективний фондовий ринок.

Виробники поступово відчувають потепління інвестиційного клімату. Фото Володимира ЗAЇКИ

Чого чекає бізнес від держави

Усі ці чинники, на думку Президента Петра Порошенка, і є складовими привабливого інвестиційного клімату. Останні два роки були позначені позитивними зрушеннями у цьому напрямі. «Значно спрощено процедуру відкриття бізнесу: на 40% зменшено кількість документів, які необхідно подати, і кількість часу для відкриття бізнесу. Зменшено зі 143 до 84 кількість дозволів. Це знайшло відображення в рейтингу Doing Business, де Україна значно поліпшила показники», — нагадав Президент. Утричі скорочено число перевірок Державною фіскальною службою, насамперед це стосується малого й середнього бізнесу.

З огляду на це глава держави доручив продовжити рішучі дії з подальшої дерегуляції: «Це те, чого чекає від нас бізнес». Наприклад, підключення до електромереж у нас в середньому триває, за оцінками Світового банку, 263 дні. Для порівняння: в Південній Кореї цей процес займає 18 днів. Тому й слід скасувати левову пайку цих дозвільних рішень, а решту передати на місця, вважає Президент. Йдеться не лише про зменшення кількості ліцензій, дозволів, сертифікатів, так само потребують істотного спрощення процедури в будівництві та експорті.

З цього приводу Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зауважив таке: «Мінпаливенерго спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, напрацьовують таке стандартне підключення, яке дасть цьому важливому сегменту інструмент для підключення підприємств».

Далі Президент схвально оцінив рішення Верховної Ради про ухвалення в першому читанні законо?проекту про спрощення експорту, який передбачає можливість укладати контракти в електронній формі, не перекладати їх з англійської мови. Загалом у парламенті зареєстровано 39 дерегуляційних законопроектів, із них п’ять проголосовано в першому читанні, повідомляє прес-служба Президента.

Глава держави висловив сподівання, що початок роботи Верховної Ради буде позначений особливою увагою до законопроектів щодо спрощення ведення бізнесу й забезпечення експорту. Переконаний він і в необхідності прискорення процесу приватизації, адже йдеться не лише про Одеський припортовий завод, Центренерго, енергомережу. «Я чекаю на рішення Верховної Ради про розширення переліку об’єктів приватизації і в аграрній, і в енергетичній галузі. Це та політична воля, яку ми маємо продемонструвати інвесторам разом із прозорістю й ефективністю», — зазначив Петро Порошенко.

Уряд налаштований на взаємодію

Таку саму думку висловив і глава уряду Володимир Гройсман: «Вірю в те, що парламент може консолідуватися, ухвалити необхідні закони, щоб ми могли продовжити процес приватизації абсолютно, підкреслюю, публічно».  За його словами, кількість державних підприємств в Україні (3,5 тисячі) в десятки разів завищена та є джерелом корупції й неефективного використання державних коштів.

Він переконаний, що їх приватизація відкриє шлях реальним інвестиціям, модернізації, створенню  робочих місць і виробництву конкурентної продукції, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Поштовх залученню інвестицій дасть також взаємодія Офіса із залучення інвестицій та новоствореної Національної інвестиційної ради. Зокрема остання буде добрим інструментом для створення майданчика з вирішення питань, що стосуються інвесторів. На думку Прем’єра, дерегуляція та залучення інвестицій — саме ті інструменти, що допоможуть розкрити справжній потенціал України.

Крім того, уряд готує до впровадження нові серйозні механізми підтримки міжнародної торгівлі, що дасть змогу гідно представляти вітчизняних виробників на світових ринках. До їх напрацювання залучено кращих фахівців Міністерства закордонних справ і Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Спільним завданням Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів Володимир Гройсман вважає забезпечення зростання рівня життя наших співгромадян відповідно до можливостей держави: «Ми повинні побудувати якісний процес взаємодії для того, щоб ми могли спокійно дивитися людям в очі, чесно, і тут нам є над чим працювати спільно для того, щоб ми врешті-решт досягли балансу — підтягнули рівень життя в країні до тих можливостей, які має Україна. Це наше величезне завдання, яке ми можемо виконати».

Прем’єр підкреслив налаштованість на конструктивну взаємодію й підвищення якості ухвалюваних рішень органами влади на різних рівнях.