Питання поліпшення ведення бізнесу й створення сприятливих умов для залучення інвестицій у національну економіку були в центрі уваги зустрічі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з керівниками великих французьких компаній, які працюють у нашій країні. Ця конструктивна розмова відбулася напередодні Українсько-французького бізнес-форуму, запланованого в Парижі на 27—28 жовтня програмою робочого візиту глави уряду до Французької Республіки.

Коли в країні відбуваються зміни, бізнес-кола одразу ж відчувають це, в них виникають певні проблеми. Завдання ж уряду полягає в тому, наголосив Володимир Гройсман, аби ці проблеми знімати з порядку денного, зробити все, щоб іноземні інвестиції були успішними. Так само уряд зацікавлений і в мінімізації проблемних питань бізнесу на митниці, в податковій, інших контрольних структурах.

Відновлення економічного зростання — амбітне завдання, поставлене перед собою вітчизняним урядом, неможливо досягти без якісного інвестиційного та бізнес-клімату, переконаний Прем’єр. І регулярні зустрічі з представниками бізнес-кіл — елемент реалізації такої мети.

«Для мене дуже важливо розуміти, який реальний стан справ, які є проблеми, успіхи, у чому потрібна підтримка держави і де держава має стати надійним партнером для інвестицій, які приходять в Україну», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну слова Володимира Гройсмана.

Анонсуючи рішення уряду про створення спеціального Офісу супроводження інвестицій, Прем’єр-міністр запевнив французьких партнерів, що влада готова взяти на себе зобов’язання підтримки й супроводження іноземних інвестиційних проектів «під ключ».

Позитивним назвав Володимир Гройсман внесок французького бізнесу в розвиток національної економіки та двосторонніх відносин. Хоч потенціал розвитку двосторонньої торговельно-економічної співпраці набагато більший за реальний стан справ.

Тому він закликав французький бізнес узяти участь у приватизації державних підприємств. Ідеться, зокрема, про долю Одеського припортового заводу. «Дякуватимемо, якщо французький бізнес візьме участь у приватизації цього заводу, — зазначив Володимир Гройсман. — Гарантую, що це буде відкрита, публічна і конкурентна приватизація».

Загалом в Україні налічується 3,8 тисячі державних підприємств. «Сотня, можливо, дві з них стратегічно важливі, всі інші слід продати для інвестування», — конкретизував мету уряду його керівник. Крім того, Кабмін продовжуватиме роботу з корпоратизації та зміни менеджменту великих державних компаній.

Керівники французьких компаній окреслили основні проблеми, що заважають діяльності іноземних компаній і, зокрема, їхніх в Україні та залученню нових інвестицій. Але говорили вони й про позитивні аспекти сьогодення й зрушення, яких вдалося досягти. Скажімо, за останні кілька місяців спостерігається повернення іноземних інвестицій в Україну. Також, за словами французьких партнерів, протягом останніх трьох місяців в Україні поліпшилася ситуація з повернення ПДВ.

Відповідаючи на запитання Прем’єр-міністра, керівник компанії SANOFI в Україні Граньє Гюлєм зазначив, що в нашій країні останнім часом відчутно спрощено процедуру реєстрації ліків.

А президент Французько-української торгово-промислової палати Томас Моро зауважив, що таке обговорення нагальних питань із французьким бізнесом на рівні глави уряду відбувається вперше: «Це саме та конкретика, якої ми чекали. Плануємо працювати тут надалі, й саме ці зустрічі, цей тон нам потрібні, аби зрозуміти, що щось відбувається».

Він також звернув увагу на позитивні зміни інвестиційного клімату, зокрема на прикладі відшкодування ПДВ й проведення дерегуляції та децентралізації. «Багато компаній не могло отримати це відшкодування протягом багатьох років. Коли пан Гройсман став на чолі уряду, цю проблему було розв’язано протягом кількох місяців. Великі суми для великих компаній чи маленькі суми для маленьких — питання було вирішено. І це один з індикаторів, який засвідчує, що ситуація справді змінюється на краще, — вказав президент Французько-української торгово-промислової палати. — Сюди ж можна зарахувати дерегуляцію та децентралізацію. Це все працює. Звичайно, нам завжди хочеться більше. Але вже є зміни на краще».