МАЙСТЕРНІСТЬ

Сьогодні —День ракетних військ і артилерії. Напередодні українські гармаші виборювали звання кращого артилерійського підрозділу Збройних сил України

Олександр БІТТНЕР, 
Володимир ЗАЇКА  (фото),
«Урядовий кур’єр»

Початкові етапи змагань проходили у всіх військових частинах відповідного профілю, потім кращі батареї боролися на рівні армійських корпусів, а у фіналі, що пройшов у формі навчань на базі 169-го навчального центру Сухопутних військ, зійшлися, так би мовити, переможці зональних змагань — представники 55-ї окремої артилерійської бригади із Запоріжжя, 11-ї артбригади з Тернополя, 30-ї окремої механізованої бригади з Новограда-Волинського і окремого батальйону морської піхоти з Феодосії.  Загалом майже півтори сотні військовослужбовців з кількома десятками одиниць артилерійської та іншої спеціальної техніки.

До бою гармату готують за лічені хвилини.

За легендою, притиснуті до берега великої ріки залишки підрозділів умовного противника та розрізнених незаконних озброєних формувань, які зазнали відчутних втрат у попередніх боях, спробували організувати кругову оборону. Техніки і озброєння в них вистачало, а ландшафт вселяв надію на ефективний спротив військам, що наступають. Не вийшло: щоб змусити ворога припинити опір, командування тактичної групи прийняло рішення знищити найбільш значні його об’єкти артилерійським вогнем прямою і так званою напівпрямою наводкою. Прозвучали підсилені динаміками спеціально для представленої пресою цивільної публіки команди зі скупими цифрами координат — і почалося! Спершу по позиціях противника «пройшлися» вогнем важкі гармати, потім по замаскованих вогневих точках вдарили «самоходки», а остаточну крапку в розгромі ворога поставили мінометники. 

Морські піхотинці капітана Олега Кандаурова навчаннями задоволені.

Оскільки результати роботи гармашів було добре видно озброєним перископами і біноклями оком, їх оперативно поєднали з попередніми показниками і визначили, як наголосив командувач Сухопутними військами ЗСУ генерал-полковник Геннадій Воробйов, кращих з кращих. Переможцем конкурсу-змагань стали воїни першої батареї самохідного артилерійського дивізіону 30-ї окремої механізованої бригади 8-го армійського корпусу Сухопутних військ на чолі з капітаном Богданом Прилуцьким. Їх нагородили спеціальним дипломом, вимпелом кращих артилеристів Збройних сил України, перехідним кубком і грошовою премією в розмірі 50 тис. гривень. Диплом, вимпел і 30 тис. грн за друге місце отримали артилеристи капітана Сергія Потякова з 11-ї окремої артбригади 13-го армійського корпусу, а почесне третє місце разом з дипломом, вимпелом і 20 тис. гривень посіли мінометники капітана Олега Кандаурова з окремого батальйону морської піхоти Центру військ берегової охорони ВМС ЗС України.

— Моя справа — заряджати...

Аби не склалося враження, що призери вправлялися лише в стрільбі, зауважимо, що програма конкурсу була складною. Воїни змагалися як мінімум у чотирьох номінаціях і складали нормативи не лише з технічної, спеціальної, вогневої підготовки, топографічного і тактичного орієнтування, а й із фізичного вишколу. Зокрема не обійшлося і без традиційного кросу всього підрозділу з подоланням перешкод. До уваги брали не тільки індивідуальні навички командирів і військовослужбовців батарей, а й злагоджені практичні дії з обслуговування гармат відділеннями, взводами і батареями загалом. На кожному етапі за вправами пильно стежили члени журі та представники командування конкурсантів: начальники артилерії армійських корпусів та Центру берегової оборони ВМС ЗСУ. Тож окремо за перемоги в різних номінаціях цінними призами нагороджено кращих командирів взводу управління лейтенанта Сергія Валяніна, старшого офіцера на батареї лейтенанта Олександра Кліму, командира вогневого взводу старшого лейтенанта Тараса Доровенка, кращих командирів розрахунків, навідників, механіків-водіїв та інших. Усі учасники конкурсу отримали сертифікати про участь у фінальних змаганнях, а військовослужбовці батареї-переможниці — нагрудні й нарукавні знаки «Краща артилерійська батарея ЗСУ».

Кращий екіпаж батареї капітана Богдана Прилуцького (другий ліворуч). 

— Коли ми готували конкурс і узгоджували завдання, то передбачили, аби кінцевий результат залежав від усіх аспектів вишколу офіцерів і особового складу підрозділу, — розповів командувач ракетними військами і артилерією Сухопутних військ генерал-майор Андрій Калєнніков. — Інакше й бути не могло, адже на перші етапи змагань свої підрозділи делегували 25 військових колективів. Ми повинні були унеможливити будь-яку випадковість під час визначення переможців. Навіть на етапі конкурсу на рівні армійських корпусів ми не знали, хто стане кращими і, відповідно, яку техніку готувати для фіналу, бо змагалися підрозділи з найрізноманітнішими зразками артилерійського озброєння.

— Характерно, що до фіналу дійшли підрозділи, оснащені, за  визначенням військового керівництва, перспективними зброєю і технікою, під які зараз розробляються високоточні боєприпаси, — у свою чергу зауважив заступник начальника Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенант Юрій Думанський. Він також повідомив, що подібні заходи з визначення кращих підрозділів різних родів українського війська, започатковані з ініціативи міністра оборони і начальника Генштабу, продовжаться і наступного навчального року.