Робочий візит до Канади Президент Петро Порошенко розпочав із зустрічі з Прем’єр-міністром цієї країни Стівеном Гарпером. Глава Української держави подякував главі канадського уряду за підтримку суверенітету і територіальної цілісності нашої країни та високо оцінив виділення канадською стороною фінансових ресурсів для реалізації ініціативи НАТО з удосконалення системи логістики і стандартизації Збройних сил України. Сторони домовилися відновити роботу з підготовки проекту українсько-канадської Угоди про вільну торгівлю та обговорили питання можливості започаткування переговорів про спрощення Канадою візового режиму для українських громадян. 

Також ішлося про перспективи розширення взаємодії в інвестиційній та енергетичній сферах. Щодо відновлення переговорів про запровадження ЗВТ висловився міністр закордонних справ та міжнародної торгівлі Едвард Фаст. За його словами, п’ятий раунд проведених переговорів вже дає змогу сформувати значну частину майбутньої угоди.

Канада живе з Україною в серці 

Серед найпривабливіших для двосторонньої співпраці галузей сільське господарство, сільськогосподарське машинобудування, енергетика, високі технології.

До речі, канадські урядовці підтримують дії української влади у боротьбі з корупцією і очікують на поліпшення інвестиційного клімату в Україні в майбутньому. На це глава держави заявив: «Ратифікувавши Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС, Україна продемонструвала всьому світові, що повернення СРСР не буде».

Окрім цього, сторони завершили процедуру укладання угоди про надання Україні урядом Канади кредитних гарантій на 200 мільйонів канадських доларів. У присутності Президента України та Прем’єр-міністра Канади відбувся обмін текстами угоди між міністрами закордонних справ Павлом Клімкіним і Майклом Флегерті.

У ході зустрічі з Петром Порошенком генерал-губернатор Канади Девід Джонсон побажав Україні швидше досягти миру і заявив, що його країна готова долучитися до післявоєнної відбудови Донецької та Луганської областей. Ще він запропонував розвивати двосторонню співпрацю в галузі високих технологій, енергетики, науки.

Уже в ході інтерв’ю телеканалу СBC Петро Порошенко розповів про великий потенціал співпраці України та Канади у військово-технічній, енергетичній та безпековій сферах. Ідеться не про постачання летальної зброї, а про поставки нелетальних видів озброєння, технологій. Також Президент висловив думку, що Канада, як США та ЄС, могла б надати українській економіці макрофінансову підтримку.

Говорив він і про перспективи партнерства в енергетичній сфері з огляду на те, що Канада має третій потенціал у світі з розвіданих запасів нафти й газу. Зокрема це спорудження LNG-терміналів, розвиток видобутку сланцевого газу, співпраця в ядерній енергетиці. «Ми можемо мати синергію від об’єднання наших потенціалів», — цитує слова Президента його прес-служба.

Канадський парламент зустрічав Петра Порошенка стоячи і оплесками. Фото Михайла МАРКІВА

Можливості від НАТО

Однак акценти глава Української держави розставив сповна, вже виступаючи перед повним складом Сенату та Палати громад парламенту Канади. Виходив на трибуну Президент під оплески. А про Україну розповідав із впевненістю та піднесенням у голосі.

Він нагадав, що в 1892 році перші українські емігранти Іван Пилипів та Василь Єлиняк прибули до Канади та розпочали велику українську еміграцію на Тихоокеанське узбережжя. «Українська громада легко інтегрувалася в канадському суспільстві. Ми дуже цінуємо великого українсько-канадського скульптора Лео Мола, який створив у Вашингтоні один з найкращих пам’ятників Тарасові Шевченку в світі. Українсько-канадська спільнота налічує понад мільйон осіб. Україна завжди відчувала гордість за українських канадців та вдячна за їхню постійну підтримку», — сказав він та перейшов до сьогодення, коли Україна проливає кров за свою незалежність і територіальну цілісність.

Як Верховний головнокомандувач, як українець і батько солдата, він подякував Канаді за кожне життя, врятоване на Донбасі завдяки наданим бронежилетам і шоломам. А прем’єр-міністрові цієї країни, уряду, парламентаріям — за фінансову допомогу, технічне сприяння і надання нелетальної військової допомоги, за підтримку на міжнародних форумах ООН, НАТО та G-7. Парламентаріям і сенаторам Канади Президент подякував за дебати в Палаті громад під час критичних періодів Майдану та Революції гідності.

«Переконаний: у нас буде мир, ми зупинимо війну за допомогою зусиль усього світу. Ми робитимемо все, щоб світ був об’єднаним. Канада нам допомагає, показує нам, що вона з Україною. Війна на сході України — це війна проти тероризму, це наша спільна війна. В цьому немає сумніву, — резюмував Президент. — На Саміті НАТО в Уельсі я проголосив бажання своєї країни зблизитися з НАТО та отримати статус найближчого союзника, який не є членом Альянсу. Ваша країна була одним з найгучніших прихильників України на цьому саміті й зобов’язалася надати мільйон доларів у Цільовий фонд НАТО. Це допоможе Україні побудувати спеціальні можливості для захисту».

У співпраці з Канадою Петро Порошенко сподівається завершити амбітний проект консолідації інформаційного простору України, запустити телекомунікаційний супутник, побудований канадською компанією MDA, і забезпечити всі регіони України надійною й достовірною інформацією, експортувати телекомунікаційні послуги.

«Разом — до перемоги»

Того самого дня в Оттаві (біля будівлі парламенту) Президент подякував представникам української громади у Канаді за внесок у розбудову незалежної потужної України. Він запевнив, що країна подолає корупцію та обере новий проукраїнський парламент, позбудеться п’ятої колони у Верховній Раді.

Українська громада Канади під гасла «Разом — до перемоги», «Слава Україні!», «Україна — понад усе» передала через Президента військовим, які захищають Україну в Донецькій та Луганській областях, дитячі малюнки.

А під час зустрічі з керівництвом Конгресу українців Канади та Світового конгресу українців глава держави говорив про розвиток відносин з діаспорою. Президент Конгресу українців Канади Павло Грод розповів, що канадська діаспора активно працює з країнами НАТО, щоб донести необхідність підтримки України.

Користуючись нагодою, Президент виступив з ініціативою поширити програму діаспори не лише на допомогу дітям Героїв Небесної Сотні, а й дітям військових, які загинули в зоні АТО. 

 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»