Мене з родиною відселили з Чорнобильської зони у 1989 році. Будинок просто зрівняли із землею, компенсації за нього я не отримав. На новому місці проживання — також ніякої допомоги. Усе доводилося вирішувати самим. Неодноразово звертався до влади щодо поліпшення житлових умов, але отримую або відписки, або відмови.

Наша сім’я малозабезпечена, часто хворіємо. Та всі гроші йдуть на ремонт дуже старого помешкання, яке колись надав родині мій брат. І ніхто не хоче допомогти. За новим місцем проживання кажуть: нехай цю проблему розв’язують ті, хто відселяв. І земельного паю нам не наділили з тієї самої причини.

Тож чи дочекаємося колись поліпшення наших житлових умов та співчуття за те, що через техногенну катастрофу втратили малу батьківщину та власний будинок?

І. ВОЛКОВ,
с. Йосипівка Кіровоградської обл.

Галина ПАСТУХ,
заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації:

— Ви перебуваєте на квартирному обліку в загальнообласному реєстрі постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи громадян, віднесених до категорії 2, для поліпшення житлових умов в населених пунктах Кіровоградської області.

Питання щодо забезпечення вас житлом буде розглянуто при надходженні черги та коштів з державного бюджету на фінансування програми «Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

На сьогодні механізм виплати громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, компенсації за майно, втрачене у зв’язку з їх відселенням або самостійним переселенням, відповідно до статті 4 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначає порядок, затверджений постановою Кабінету Міністрів від 18 листопада 2009 року № 1243.

Чинність цього порядку поширюється на громадян, які не отримали зазначену компенсацію на дату набрання чинності постанови, якою затверджено цей  порядок.

Дія вищезазначеного порядку на вас не поширюється, оскільки, відповідно до листа управління з проблем Чорнобильської катастрофи та надзвичайних ситуацій Могильовського обласного виконавчого комітету (Білорусь) від 10 вересня 2002 року № 159-573, вашій матері, до складу сім’ї якої ви належали під час проживання на радіоактивно забрудненій території, виплачено компенсацію в сумі 9979 рублів 30 копійок.

Крім цього, відповідно до пункту 10 постанови Кабміну від 16 грудня 1992 року № 706 «Про порядок відселення та самостійного переселення громадян з територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС», компенсація громадянам вартості домашнього майна, яке за ступенем радіоактивного забруднення не може бути перевезено на нове місце проживання, виплачується обласними державними адміністраціями за попереднім місцем проживання.

Тобто для вирішення питань про отримання компенсації за втрачене майно вам слід звертатися за попереднім місцем проживання.