ОБОРОНОЗДАТНІСТЬ

Восени цього року на строкову військову службу  в Збройні сили покличуть останніх новобранців

Наприкінці травня Кабінет Міністрів розглянув і схвалив Державну комплексну програму реформування і розвитку Збройних сил України на період до 2017 року, тим самим ще раз підтвердивши, що створення компактного, технологічно сучасного і професійного війська, здатного відвернути будь-яку агресію проти нашої країни чи зазіхання на її територіальну цілісність, залишається основним завданням держави у сфері оборони. Після завершення всіх етапів програми загальна чисельність ЗСУ зменшиться зі 184 тисяч до 122 тисяч осіб — головним чином за рахунок скорочення чисельності частин забезпечення і оптимізації військових підрозділів, безпосередньо зайнятих бойовою підготовкою. Водночас відбудеться перехід на міжвидовий принцип організаційної побудови ЗСУ, буде значно покращено рівень соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей, а також оснащення армії новітнім озброєнням та військовою технікою.

Сім разів відміряй...

Але так уже вийшло, що часові рамки схваленої урядом Програми реформування і розвитку Збройних сил, яку, до речі, ще має скріпити своїм підписом (чи ні) Президент, наші юні колеги з певних видань розцінили не інакше як відмову від задекларованого переходу на повністю контрактну модель формування ЗСУ вже наступного року. Мовляв, стовідсотково професійним українське військо стане не раніше, ніж через п’ять років, оскільки зараз на це не вистачає коштів. Отож юнаків і далі ледь не примусово забиратимуть служити в армію…

З цього приводу Міністерство оборони України вже вкотре повідомляє, що останній призов на строкову військову службу до лав Збройних сил, як і передбачалося, відбудеться восени нинішнього року. Відповідно, 2014-го в запас звільниться останній, так би мовити, строковик. Рішення прийнято, й назад дороги немає, тому перехід на комплектування армії виключно військовослужбовцями за контрактом є і залишається одним з пріоритетів військової реформи.

Інша річ, що повна зміна принципів рекрутства — процес складний і багатогранний, бо охоплює не лише соціально-економічні й фінансові, а й до певної міри політичні сфери, вочевидь вимагаючи нової ідеології спілкування військовиків із суспільством, прозорості і розуміння логіки цих процесів громадськістю. Треба враховувати й національні особливості: якщо, скажімо, розбудову контрактного війська в наших центрально-східноєвропейських сусідів (Чехії, Угорщині, Румунії, Словаччині, Словенії) активно підтримував народ, а перспективи системи колективної безпеки в рамках НАТО дали можливість серйозно скорочувати свої армії в контексті переходу на професійну основу, то в Україні власного позитивного досвіду формування контрактних Збройних сил ще немає.

Ати-бати, пора в ...контрактники. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Дешевих армій не буває

На жаль, усі попередні кроки на цьому шляху, невиконані плани і зобов’язання сформували в суспільстві виразно критичне ставлення до подібних ініціатив. Тим паче, що колишні очільники оборонного відомства, на противагу реаліям, більше підтримували політиканські міфи про дешеве військо.

Доводиться враховувати й те, що служба за контрактом у ЗСУ нині є радше тимчасово вигідною, ніж професійно привабливою для молоді. Особливо в плані грошового утримання: за нинішні 1600–2000 гривень справжніх «профі» утримати у війську складно. Розуміючи це, оборонне відомство поетапно вдосконалює саму систему залучення молоді на військову службу за контрактом, підвищуючи в тому числі й грошове забезпечення. Передбачається, що через три-п’ять років рядові першого року служби всіх, а не окремих, як зараз, родів військ отримуватимуть п’ять з половиною і більше тисяч гривень. Певна річ, зарплата має велике значення, але в армії й інші соціальні аспекти відіграватимуть свою роль. Тому конче потрібен широкий спектр соціальних гарантій та інших мотиваційних чинників, які б істотно підняли престиж військової служби. І не лише, до речі, за контрактом.

Отже, про нібито примусовий призов у військо пора забути. Тим більше, що вже нині військкомати зіткнулися із ситуацією, коли дуже багато юнаків хочуть пройти строкову військову службу саме в річний термін. Їхнє бажання можна зрозуміти: молодь планує свою подальшу кар’єру робити, скажімо, в міліції чи інших силових структурах, куди без армійського стажу не потрапити. Оскільки перший контракт у війську укладається мінімум на три роки, оборонне відомство йде їм назустріч і надаватиме змогу добровільно відслужити як резервісти чи учасники програм підготовки солдатів запасу. Принаймні, на перехідному етапі до справді професійних Збройних сил.

РЕФОРМА ЗСУ

Система військових комісаріатів  буде оптимізована

На початку червня Кабінет Міністрів України схвалив Положення про військові комісаріати, мотивуючи необхідність внесення змін в існуючу систему військкоматів тим, що затверджена главою держави Воєнна доктрина передбачає перехід від армії мобілізаційного типу до більш компактних, боєздатних та мобільних Збройних сил. Це вимагає, зокрема, і вдосконалення діяльності військових комісаріатів у плані спрощення системи управління їх роботою як у мирний, так і воєнний час, зменшення обсягів мобілізаційної роботи в мирний час, звільнення їх від другорядних та дублюючих функцій, включаючи й «надумані» завдання дозвільного характеру (надання довідок на виїзд за кордон, видачу військових квитків усім категоріям громадян, зокрема тим, котрі не проходили військову службу, багаторівневу систему призовних медичних комісій).

Положення чітко розмежовує відповідальність між обласними, районними і міськими військовими комісаріатами, передбачає розгортання нових засобів автоматизації інформаційно-аналітичної системи військового обліку, зменшення до мінімуму обсягу документообігу в районних та міських військкоматах. Така оптимізація паралельно з призупиненням призову на військову службу дасть можливість скоротити чисельність особового складу військкоматів майже в два рази і вивільнити багато приміщень та будівель, щорічно заощаджуючи при цьому понад 350 мільйонів гривень, які спрямують на оснащення Збройних сил новітніми зразками озброєння, підготовку підрозділів, а також будівництво житла для військовослужбовців.