Писанки, мальованки, різьбленки, крапанки, дряпанки і шкрябанки. Курячі, гусячі, перепелині, страусині яйця і навіть ажурно вироблені з глини. Від розмаїття майстерних витворів та дивовижних узорів очі розбігаються. Всього на виставці експонують близько 800 творчих робіт 89 майстрів із Дніпропетровщини, багатьох міст України й Канади.

Окрім різноманітних яєць, тут представлено й інші мистецькі атрибути, що традиційно виготовляють доБез петриківських мальованок обійтися ніяк не можна. Розписи на дереві Анни Олійник (Дніпропетровськ) Великодня: плетені кошики, вишиті серветки й рушники, фігури пташок із соломи, витинанки та вироби з глини, традиційний український народний одяг.

«Чим цікава ця виставка? Тут представлено не тільки елементи традиційного народного мистецтва, а й сучасний погляд — 10 технік декорування яєць. Яйця і великодні, і не великодні. Репрезентуємо мистецтво в межах нашого проекту «Дивоцвіт», спрямованого на розвиток народного мистецтва Дніпропетровщини, популяризацію його в країні і за її межами, — розповіла директор дніпропетровського Будинку мистецтв Валентина Слобода.

Традиційні писанки, характерні для Подніпровського краю, зробила для виставки майстриня Ірина Пяшинцева. Вона відтворила розписані великодні яйця зі світлин альбому Юлії Датченко, яка досліджувала ці народні творіння. «Давні майстрині не мали яскравих хімічних барвників, тому використовували рослинні. Можна сказати, що це фарби степу. Використовували для розпису яєць відвар ромашки, форзенції (жовтий колір), кропиви (зелений), лушпиння цибулі (рудий і коричневий), бузини (сірий та чорний), кори крушини (темно-коричневий). Ось бачимо на писанці намальоване дубове листя. Це символ здоров’я, довголіття, сили», — презентує свої роботи Ірина Пяшинцева.

А будівельник за фахом Олег Кулик захопився сучасним напрямом. На страусиних яйцях він вирізає узори бормашиною. «Бачите, яйце білого кольору — звичайного страуса. На ньому я зобразив Георгія Переможця і вирізав молитву старослов’янською. А це — темно-зелене — яйце ему. Його придбав через інтернет. Що глибше його вирізаєш, то більше воно змінює відтінків», — розповідає майстер.

Різьблянки Людмили Кривошей з м. Лубни. Фото автора

Методист Будинку мистецтв Катерина Мусієнко звертає нашу увагу на виставку робіт досвідченої майстрині Ольги Іващенко. До Великодня вона зробила 12 яєць-витинанок, у які вписала сюжети традиційного року українця. Витинанки присвячено святам — Великодню, Покрові, Благовіщенню тощо. Також зображені види діяльності українця в різні пори року.

Ляльки-мотанки «Верблиця», «Великоднева горлиця», «Веснянка» Тамари Горбунової (м. Дніпропетровськ). Фото автора

Вагоме місце на виставці мають ляльки-мотанки. Мою увагу привернули ті, що з головами-писанками, прикрашеними петриківським розписом. Ці ляльки яскраві, радісні, додають гарного настрою. Втім, як і всі вироби народної майстрині Інни Івінської. «Чому тут яйця з петриківкою? Я люблю яйце як зародження нового життя. Тут поєднані весна, верба і Великдень. А на цих ляльках пташки як посланці божественного й легкого польоту, оновлення природи. Лялька мене надихає глибиною і сакральністю. Кожна зі своїм значенням. Перед тим, як захопитися лялькарством, я вивчала українські народні традиції. Скажімо, ця лялька з восьмиконечною зіркою — символ об’єднання протилежностей, який говорить про те, що треба знаходити золоту середину», — говорить Інна Івінська.