Уряд ухвалив рішення про обмеження постачання робіт, товарів і послуг за всіма митними режимами до Автономної Республіки Крим і, відповідно, з території тимчасово окупованого півострова до материкової України. Такою заявою Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розпочав чергове засідання уряду. Він заявив, що рішення щодо майбутнього вільної економічної зони Крим набуде чинності за 30 діб. Виняток становитимуть особисті речі громадян, продукти харчування, які мають соціальне значення, гуманітарна допомога. А ось чи постачати електроенергію до півострова, вирішуватиме керівництво Ради національної безпеки і оборони. 

Щоб підвищити тонус у залі, Арсеній Яценюк передав слово міністрові внутрішніх справ Арсену Авакову. Він поінформував присутніх про завершення спеціальної операції, яку проводили протягом кількох місяців представники МВС, Державної фіскальної служби й Національної поліції за підтримки Генеральної прокуратури. У результаті правоохоронці та слідчі в одній із квартир Києва виявили під час обшуку «найбільший архів сім’ї Януковича». 

За місяць на пунктах пропуску в АРК значно поменшає автівок. Фото з сайту krymr.org.ua

 

Принаймні, так заявив Арсен Аваков. Тепер у них є печатки 30 офшорних фірм, оригінали банківських документів, які розкривають злочинні схеми, документи фінансово-господарської діяльності, особисті документи президента-втікача, документацію на нерухомість, включно з Межигір’ям, квартирою на Оболонській набережній, землю в селі Нові Петрівці тощо. Вилучено навіть пенсійне посвідчення Віктора Януковича.

«Є факт існування й діяльності конвертаційних центрів, які відмивали бюджетні кошти. Триває процесуальне оформлення документів, щоб їх надалі можна було використати в суді як докази», — додав міністр. Він запевнив, що тепер можна просунутися в розслідуванні й повернути незаконно виведені з України активи.

Уже навіть заблоковано деякі рахунки. А «гаряче» завдання Міністерства юстиції, МЗС та правоохоронних органів разом зі Службою по боротьбі з відмиванням коштів — підготувати звернення і налагодити контакт із країнами, які не є членами Європейського Союзу. Адже попередня влада відмивала кошти, кажуть, не тільки через західні банки. «Нам треба попрацювати з іншими країнами, щоб отримати правову допомогу», — наголосив глава уряду.

Опісля міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус попросив урядовців ухвалити 22 ініціативи відомств щодо узгодження технічних стандартів і технічного регулювання та дерегуляції із європейськими нормами. Йдеться передовсім про скасування 10 дозволів (нині їх 86) та переведення 10 дозволів на декларативний принцип.

А ще Айварас Абромавичус оприлюднив інформацію про дорожню карту з ведення бізнесу (Doing business). За словами міністра, цього року Україна піднялася у відповідному рейтингу з 112-го на 83-тє місце. Він переконаний, що у 2016-му наша держава має багато шансів, щоб перестрибнути на 46-те місце, і вже в 2017 році він пророкує Україні місце у двадцятці країн, у яких створено найкращі умови для ведення бізнесу. Уряд затвердив ініціативи Мінекономрозвитку щодо нових методик, оцінок регуляторного впливу, спрощення правил розміщення реклами за кордоном для бізнесу, спростив оцінку приміщень під час оренди держвласності юридичними й фізичними особами. А ще затвердив три технічні регламенти з безпеки обладнання.

«Нині наші товари треба сертифікувати у країнах-членах Європейського Союзу, — перейшов до іншої теми міністр. — Маємо спростити шлях українських товарів на європейський ринок. За умови ухвалення всіх цих нововведень українські товари зможуть проходити сертифікацію в межах держави, і їх визнаватимуть у ЄС». Одне але. Щоб із 1 січня зона вільної торгівлі з ЄС запрацювала на благо українських підприємців, Верховна Рада має до кінця 2015 року ухвалити три проекти законів, розроблені Мінекономрозвитку щодо з технічних регламентів.

Арсеній Яценюк доручив Міністерству інфраструктури та іншим профільним відомствам провести засідання щодо тарифної політики Укрзалізниці на 2016 рік. «Оператори ринку та корпоратизована Укрзалізниця мають зрозуміти, яким буде їхній фінансовий план не на рік, а на три», — додав Прем’єр.

Наприкінці відкритої частини засідання уряду Арсеній Яценюк разом із членами Кабміну затвердив річну національну програму співробітництва між Україною та НАТО. За його словами, стратегічне завдання України полягає в тому, щоб стати фактичним членом Північноатлантичного альянсу. «Українське військо, стандарти у Збройних силах, тренування, які проходить в ЗСУ, — усе повністю і цілком має відповідати стандартам країн-членів НАТО. Це найкоротший шлях, щоб наша держава отримала юридичне членство в Північноатлантичному альянсі», — резюмував Арсеній Яценюк.