ТРАДИЦІЇ 

В Опішному відбувся перший Національний фестиваль гончарства

Олександр ДАНИЛЕЦЬ, 
«Урядовий кур’єр»
(Фото автора)

Гончарів та витвори їхніх рук на Полтавщині офіційно пошановують з 1986 року. Але всеукраїнських масштабів це свято набуло тільки після того, як ним став опікуватися доктор історичних наук, заслужений діяч науки і техніки України Олесь Пошивайло. Саме завдяки його невгамовній енергії та організаторському хисту Опішне щороку перетворюється на Мекку для спраглих за традиційним народним мистецтвом. Дедалі більше приїжджих по кілька тижнів поспіль проживають на території селища: на приватних квартирах, які за помірну платню здають в оренду доброзичливі опішняни, у звичайних наметах.

Майстер-клас проводять досвідчені педагоги

Статусу Всеукраїнського фестивалю велелюдний захід набув уперше саме в червні цього року. А в селищі вже мріють, і цілком слушно, про його міжнародне визнання. 

                   

Наша пісня — гарна й нова

Полтавчан розчулив перуанець

«Розігрівав атмосферу» свята так званий IV тиждень національного гончарного здвиження, під час якого в Опішному працювала Е-літня академія гончарства, відбулися інтерсимпозіум художників-керамістів та фотопленер «Таїна правічного», учасники якого, з України,  Іспанії, Молдови, Росії, Польщі тощо, показували красу гончарства через художню фотографію. Додали барв і динаміки загальній картині дійства IV міжнародний мистецький ярмарок  «Гончарний Всесвіт в Україні – 2012», національний ковальський фестиваль та фестиваль-конкурс гончарського бодіпейнтингу, гончарські й ковальські майстер-класи, творчі конкурси й розваги для дітей, презентації, концерти. 

На природі і малюється краще

Фольклорних та інших мистецьких колективів на гончарському фестивалі цього року було помітно більше, ніж, наприклад, торік. Окрім артистів з Полтави і області, опішнянську публіку розважали професійні виконавці й аматори з Харківщини, Дніпропетровщини, Львівщини, Закарпаття. Бачив навіть одного чолов’ягу в екзотичному одязі перуанця, який, не відриваючи від губ музичного інструмента, на зразок кількох спарених сопілок, натхненно й подовгу вигравав тільки йому знайомі симпатичні мелодії. Розчулені грою полтавчани щедро кидали до картонного ящичка монети й зім’яті гривні, що тільки додавало чужоземному музиці завзяття.

Вперше під час фестивалю гончарства в Опішному пройшли демонстрація етноодягу, етнодискотека, конкурс графіті-фест.

У таких глечиках молоко смачніше 

Приваблювали дитячі атракціони, мандрівки на кінному возі, екскурсії по селищу та виставка-конкурс художньої кераміки «Керам-ПІК у Опішному», що експонується в Мистецькій галереї Центру розвитку духовної культури Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному. Вона розпочала свою роботу 29 червня і триватиме до 30 жовтня. В ній беруть участь 69 художників-керамістів, гончарів, малювальниць, скульпторів з різних областей України.

Був би вхід дешевшим — більше вторгували б

Колега-журналістка Ольга Правденко, корінна жителька Опішного, підмітила:

— Торік плата за вхід на територію, де проходять фестивалі гончарства, була 10 гривень, а в цьому році вже 25! Багато людей кажуть: це те саме, що зробити платними свята Бузкового гаю в Диканьці або полтавської галушки. Не всім по кишені заплатити за вхід 25 гривень. А якщо в сім’ї четверо осіб? Якби сюди пускали безплатно, люди більше купували б товару, а в продавців зростав би виторг. 

На думку артистки гурту «Золоте зерно» з Гадяча Людмили Ромась, на святі невиправдано дорогі вишиванки. А в цілому свято сподобалося і їй, і диканьчанину Олексієві Громовому та  літньому вже подружжю  Галині Сергіївні і Михайлові Григоровичу Китришам, які по кілька десятків років відпрацювали на заводі «Художній керамік» в Опішному. Глава сімейства — член Спілки художників СРСР, Спілки народних майстрів України, нагороджений за свою гончарську працю Національною Шевченківською премією.