Урядовий квартал у барикадах

АКЦІЇ ПРОТЕСТУ.  Учора тривало блокування адмінбудівель на Печерських пагорбах

Вихідні в Києві мало чим відрізнялися від кількох останніх днів. Незважаючи на погіршення погодних умов 7-8 грудня, на «Народне віче» зібралося чимало громадян: за різними оцінками, від 100 тисяч до 1 мільйона осіб. Різниця в підрахунках істотна, але візуальна картинка зібрання на Майдані Незалежності та прилеглих вулицях переконає і нефахівця, що людей було принаймні кількасот тисяч.

На роботу — пішки

Вимоги мітингувальників кардинально не змінилися: владу закликали негайно визволити активістів, яких протиправно утримують під вартою, вивести з вулиць Києва та інших міст загони спецпризначення, унеможливити насильство щодо мирних демонстрантів. Нікуди не поділися й політичні гасла.     

Лідери виступів також прийняли рішення розширити географію протестних акцій і пікетувати із застосуванням наметів та барикад весь урядовий квартал. А це кілька вулиць, де, крім державних установ, розташовані й житлові будники. Тож мітингувальники вирішили пропускати людей до власних осель, а згодом погодилися пропускати на робочі місця і чиновників. Щоправда, лише пішки. При цьому лідери опозиційних політичних сил заявили, що жодного приміщення урядового органу не захоплено, пікети мирні і відбуваються виключно в рамках українського законодавства.

Водночас на офіційному сайті Служби безпеки України з’явилося повідомлення такого змісту: «Сьогодні, 8 грудня ц.р., до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено дані за фактом вчинення окремими політиками незаконних дій, спрямованих на захоплення державної влади. Розслідує це кримінальне провадження за ч.1 ст. 109 Кримінального кодексу України Головне слідче управління Служби безпеки України».

Ось такий непривабливий вигляд мала учора вулиця Михайла Грушевського. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Майдану Ілліч не заважав

Загалом акції проходили без надзвичайних подій. До 18 вечора неділі. Приблизно в цей час, згідно з повідомленням офіційного сайту Міністерства внутрішніх справ, група невідомих осіб у масках із прапорами ВО «Свобода» на бульварі Тараса Шевченка за допомогою тросів повалила пам’ятник Володимиру Леніну. У подальшому агресивно налаштовані люди почали підпалювати фаєри та кидати димові шашки поруч із пам’ятником, вибігаючи при цьому на проїжджу частину та перешкоджаючи руху транспорту. Для з’ясування всіх обставин події на місці розпочала роботу слідчо-оперативна група. При цьому в міліції нагадали, що чинним законодавством передбачено відповідальність як за умисне знищення й пошкодження майна, так і за грубе порушення громадського порядку.

Люди, які спостерігали за знесенням пам’ятника радянської епохи, але не брали у цьому участі, розібрали дрібні та середні уламки на сувеніри. Згодом народний депутат від парламентської фракції «Свобода» Ігор Мірошниченко заявив, що до руйнування пам’ятника причетні представники його партії, повідомляє «Українська правда».

При цьому народний депутат Андрій Шевченко заявив, що повалення пам’ятника Володимирові Леніну — це не централізована акція, ініційована з Майдану, а швидше, ініціатива тих груп людей, які це зробили. Водночас політик висловив думку, що пам’ятника Леніну в центрі столиці вже давно не повинно бути, оскільки він був «точкою напруги» в центрі міста.

Коментуючи цю подію в ефірі одного із закордонних телеканалів, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що знесення пам’ятника Леніну може стати символічним для України, але в такі моменти ейфорії можна дорого заплатити наступними подіями.

Категоричнішою була відома українська співачка — волонтер Євромайдану Руслана Лижичко, яка у власному блозі на «Українській правді» засудила знесення пам’ятника. «Нам не потрібні будь-які варварські дії. Ми засуджуємо акти вандалізму, дикості, насилля та всього, що може роз’єднати та розколоти українців. Жоден пам’ятник не вартий долі Майдану. Ми не хочемо бути далекими від європейських стандартів і принципів гуманізму. У той час, коли наша мирна ініціатива потребує згуртованості та об’єднання всіх навколо Майдану та мирних протестів до відставки влади, трощення пам’ятників і заклики до агресії є нічим іншим, як рухом у зворотному напрямку від євроінтеграції та гуманного суспільства. Ми маємо діяти цивілізовано!!!!

Ми не хочемо, щоб Творча Революція перетворилася у погроми...», — висловила свою позицію Руслана. 

Подвійні стандарти

Вчора на ранок у столиці все було відносно спокійно. Але вже близько опівдня з’явилася інформація про мінування трьох станцій метрополітену: «Хрещатик», «Майдан Незалежності» й «Театральна». Тож міліція була змушена закрити ці пересадочні вузли підземки. Враховуючи цю інформацію, а також повідомлення про стягування до центральних вулиць додаткових сил правоохоронців, заговорили про ескалацію ситуації та можливий розгін Євромайдану.      

Із заявою стосовно ситуації, що склалася, виступив прес-секретар Прем’єр-міністра Миколи Азарова. «Уряд і так дуже лояльно ставиться до опозиціонерів і чекає, коли вони розпочнуть переговори і самостійно розблокують незаконно захоплені ними будівлі. У європейських країнах подібні питання уряд вирішує в максимально короткі терміни», — зазначив прес-секретар Прем’єра Віталій Лук’яненко.

На його думку, європейські політики давно мали засудити подібні незаконні дії. «Принаймні, в їхніх країнах уряд вирішує подібні питання дуже швидко і не так лояльно, як наш. Наприклад, в Італії та Греції було безліч подібних конфліктів, і там ніхто навіть не припускав можливості захоплення державних будівель», — цитує слова Віталія Лук’яненка Укрінформ.

Така заминка з європейського боку в оцінці незаконних дій опозиції свідчить про двояку політику стосовно України. «Щодня, поки європейські уряди мовчать і не засуджують подібні дії, це зміцнює версію про те, що в них існують подвійні стандарти і подвійні підходи», — заявив прес-секретар глави уряду.