МИРОТВОРЧІСТЬ

За роки участі в багатьох місіях українці здобули незаперечний
авторитет ООН, ЄС та ОБСЄ

У 1994 році Секретаріат ООН запропонував Україні взяти участь у врегулюванні збройного конфлікту і встановленні миру на території колишньої Республіки Югославії. Того ж року за прискореною програмою стали готувати кадри для першої миротворчої місії. До цього процесу долучалося багато служб, але чи не найбільше - спеціальний відділ департаменту кадрового забезпечення МВС. Незабаром оперативно сформований загін миротворців з числа міліціонерів у складі 10 чоловік рушив до охопленої війною Югославії.

Починаючи з 1997 по 2005 роки включно вітчизняні стражі правопорядку побували в багатьох охоплених війною країнах - Анголі, Косові, Конго, Ліберії, Македонії, Судані, Кот-д’Івуарі (Республіка Берег Слонової Кістки — Авт.), Східному Тиморі, Боснії і Герцеговині. Цьогоріч українці також беруть участь у місії ЄС у Киргизькій Республіці.

Нині загалом 73 українських миротворці працюють спостерігачами міжнародної поліції ООН, ЄС та ОБСЄ в 11 країнах світу. Та все ж чи не найбільшої миротворчої слави нашій державі співвітчизники принесли в 2000 році. Саме тоді на знак визнання високого професіоналізму українцям було запропоновано направити свої спеціальні миротворчі підрозділи до автономного краю Косово, де й нині вони здійснюють свою правоохоронну місію. 

Наші кінологи знайдуть все!

Днями миротворчі сили НАТО взяли під охорону кордон між Сербією і Косовом. Після того, як уряд Косова направив у прикордонний анклав, населений сербами, поліцію, тут знову, як і 10 років тому, зазвучали постріли й вибухи саморобних бомб. Але й без того ситуація в автономному краї час від часу загострюється не лише через політику. Тут здавна процвітає нелегальний бізнес,  зокрема торгівля наркотиками та зброєю. Тож керівництво місії ООН тривалий час вдавалося до послуг українського Кінологічного миротворчого підрозділу, який з’явився в цьому неспокійному краї ще в 2000 році і був надзвичайно ефективним, дієздатним та єдиним у світі подібним правоохоронним формуванням.

— Наш підрозділ допомагав місцевій поліції підтримувати порядок у Косові, — розповідав черкащанин Максим Козак, який служив у підрозділі SPU K-9.  — Ми не раз долучалися й до втихомирення натовпів під час масових безпорядків. А ще наші хлопці ефективно викривали контрабандистів і забезпечували стабільну роботу місцевого аеропорту — перевіряли багаж на вміст у них наркотичних і вибухових  речовин.

На думку  Максима, службові собаки в проведенні подібних операцій просто незамінні. Кожна мала свою спеціалізацію: одні залучалися до патрульно-пошукової роботи, інші — для огляду об’єктів, виявлення наркотиків, вибухівки та зброї. І навіть після того як в албанських поліцейських з’явилися власні добре навчені чотирилапі помічники, керівництво місії постійно дослухалося до порад саме українських миротворців. Бо знало — попри присутність у регіоні миротворців з різних країн, лише українці спроможні розібратися в існуючому безладі. «За весь час перебування тимчасової місії ООН в охопленому війною Косові не траплялося жодного випадку, щоб наші кінологи не виявили щось забороненого чи просто щось про∂авили», — каже один із найдосвідченіших прикарпатських міліцейських кінологів Руслан Третяк.

І про кузню бійців

У 2003 році всі, хто долучався до підготовки миротворців МВС, дійшли висновку, що всі основні організаційні заходи з відбору, підготовки, оснащення, фінансування й відправки охоронців миру у різні право?охоронні місії ООН, ЄС та ОБСЄ краще проводити на базі спеціального підрозділу, який перебрав би на себе і клопоти з виплати грошового забезпечення правоохоронцям в Україні, присвоєння їм спеціальних звань за вислугою років тощо. Незабаром ці функції  було повністю покладено на Спеціальний миротворчий центр Національної академії внутрішніх справ. Зі всіма завданнями тут справляються лише на «відмінно». Доказом цьому може слугувати цьогорічне травневе тестування кандидатів у миротворці — з 65 відібраних кандидатів екзамени з іноземної мови (як звичайно, англійської. — Авт.), професійного керування  повнопривідним автомобілем й вогневої підготовки успішно здали, уявіть собі, 63 чоловіки. За останні роки подібний результат є одним із найкращих.

— Справді — це майже стовідсотковий результат проведеної роботи, — погоджується начальник центру підполковник міліції Руслан Воробйов. —  Після тестування майбутніх миротворців усім 63 кандидатам серйозний іспит влаштовував канадець, представник Секретаріату ООН і за сумісництвом миротворець з великим досвідом Марк Бірс. Він був приємно вражений рівнем підготовки українських миротворців.

Іван КУЛЕХА
для «Урядового кур’єра»