Україна переживає непростий період з точки зору економіки, але це не повинно позначитися на житті людей. Такими словами Президент Віктор Янукович застеріг кандидатів на посади голів районних державних адміністрацій. Під час зустрічі з ними глава держава наголосив: «В Україні, як і у світі, вирує економічна криза. Наше головне завдання у цій ситуації — зробити все, щоб життя людей принаймні не погіршувалося. Бюджет 2014 року повинен бути не гіршим, а кращим за бюджет 2013-го».

Потенціал — у власному видобутку

Віктор Янукович акцентував на тому, що політику України в енергетичному секторі спрямовано на диверсифікацію постачань природного газу. Наприклад, наша країна вже почала купувати дешевший газ на європейському ринку. «Ми й далі йтимемо цим шляхом, якщо не знайдемо спільної мови з російськими партнерами, — пояснив Президент. — Якщо ми споживали у 2010-му 41 мільярд кубічних метрів газу, то в цьому році вийдемо приблизно на цифру 27 мільярдів».

У цьому контексті йшлося про збільшення обсягів видобутку власного газу. За словами глави держави, з 2010 року збільшено власний видобуток газу на 3 мільярди кубічних метрів. І нині країна видобуває близько 21 мільярда кубічних метрів власного газу. З 69 мільйонів тонн у 2009 році до 86—87 мільйонів тонн у 2013-му зріс показник видобутку вітчизняного вугілля. Також опрацьовується питання виробництва синтетичного газу з вугілля (для цього в країні зводяться три відповідні заводи).

Глава держави переконаний у високому потенціалі розвитку України. Одним із головних інструментів його реалізації вважає поглиблення переробки вітчизняної продукції та сировини.

«Що більша глибина переробки сировини, то кращий фінансовий результат. Що більше ми перероблятимемо сировинних ресурсів, то більший матимемо внутрішній валовий продукт, додану вартість», — розставив акценти Президент.

У цьому розрізі необхідно модернізувати технології, які існують на відповідних підприємствах. Тож завдання влади та зокрема кандидатів на посади голів районних державних адміністрацій полягає у залученні інвестицій, технологій для переробки власних сировинних ресурсів. Віктор Янукович зазначив: «Що більше ми випускатимемо товарів, обладнання високої глибини переробки, то вищим буде рівень економіки. Відповідно створюватиметься більше робочих місць».

Також він висловив переконання, що від залучення інвестицій залежатиме як зростання економіки, так і підвищення конкурентоспроможності української продукції.

Відсотки в межах норми

Під час заходу окремо порушувалася тема державної внутрішньої політики. Віктор Янукович вкотре пояснив, що її спрямовано на створення привабливих умов для ведення бізнесу та залучення інвестицій. «Ми ухвалили цілу низку законів, спрямованих на державно-приватне партнерство, які створюють мотивації для приватного підприємця, для вкладання ним коштів у розвиток», — передає слова Президента його прес-служба.

Активізації підприємницької діяльності та зростанню економіки сприятиме розвиток регіонів. До слова, 50 мільярдів гривень державних кредитних ресурсів нині спрямовуються саме на цю потребу. За словами Віктора Януковича, над розробкою та реалізацією таких проектів працює урядова комісія. «У нас є велика надія, що до кінця цього року ці інвестиційні проекти буде прийнято, — зазначив він і висловився щодо наміру знизити кредитні ставки для бізнесу: — Триває зниження, і до кінця року кредитні ставки не перевищуватимуть показник  14%».

Присутні також почули, що важливу роль у процесі залучення інвестиційного капіталу, зокрема з-за кордону, відіграє не лише участь керівників усіх напрямів системи державного управління, а й Рада інвесторів при Президентові. Ця структура покликана вдосконалювати як механізм державно-приватного партнерства, так і правову основу ведення бізнесу в нашій країні, створення прийнятних умов для цього.

Президент звернув окрему увагу на те, що останнім часом значно активізовано роботу дипломатичних представництв України за кордоном, Торгово-промислової палати у напрямі просування вітчизняної продукції на світових ринках.

«Ми проводимо активну роботу разом із нашими представництвами в різних країнах — дипломатичними, торговельно-економічними представництвами, різними місіями. Ми також проводимо активну позицію разом із нашими товаровиробниками з просування вітчизняних товарів, і нам це вдається», — акцентував глава держави.

А потім зробив наголос на необхідності підвищення ефективності державного управління та персональній відповідальності керівників органів влади.

У розробленні механізмів реалізації державної політики мають брати активну участь керівники місцевих органів влади. Важливо, щоб роботу представників усіх органів влади було спрямовано на конкретний результат. За словами Президента, Україна порівняно із сусідніми країнами вже має певні досягнення в економіці. Він назвав одним із головних завдань держави зростання рівня життя людей: «Це наш з вами святий обов’язок. Люди мають краще жити, а держава — ставати сильнішою. Це наш обов’язок перед дітьми, старшим поколінням, вчителями і, насамкінець, нашою совістю».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»