СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Загроза економічного спаду та безробіття, які торкнулися Єврозони, непокоять і українців. У зверненнях на урядову телефонну «гарячу лінію» вони дедалі частіше порушують питання створення нових робочих місць, підвищення доходів. Так, протягом І півріччя з питань зайнятості та безробіття надійшло 622 звернення. Результати аналізу даних засвідчили, що за перше півріччя 2012 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшилася кількість звернень з питань призначення, нарахування та виплати допомоги по безробіттю.

Натомість, порівняно з І півріччям минулого року, на 23% зменшилася кількість звернень (292 проти 379) стосовно працевлаштування та реєстрації у службі зайнятості. Серед заявників є окремі категорії громадян, яких держава визнала такими, що потребують першочергової допомоги у працевлаштуванні: інваліди, одинокі матері та звільнені після відбуття покарання.

У селі роботи вистачає, а от робочих місць бракує. Фото з архіва редакції

Більшість громадян, які звернулися на «гарячу лінію» за допомогою у працевлаштуванні, не були зареєстровані у центрі зайнятості або раніше там перебували, але були зняті з обліку у зв’язку із закінченням терміну. Залишається актуальним питання працевлаштування громадян, яким виповнилося 40 і більше років, та передпенсійного віку.

Серед тих, хто зателефонував на «гарячу лінію», є значна кількість молоді, яка сподівається на допомогу у пошуках роботи після навчання у вишах. Окремо слід сказати про випускників вишів, які навчалися за державним замовленням, вони зверталися з питань направлення на роботу після закінчення навчання.

Так, після звернення жительки селища Іванівка Нижньогірського району АР Крим щодо можливості працевлаштування її сина у Нижньогірсько-Совєтському об’єднаному районному військовому комісаріаті, управління оборонного планування штабу командування Сухопутних військ Збройних сил України поінформувало заявницю про позитивне вирішення її питання: згідно з наказом військового комісара Нижньогірсько-Совєтського ОРВК, її сина зараховано на роботу на посаду спеціаліста.

При працевлаштуванні на державну службу люди стикаються з проблемою затримки надання офіційного підтвердження МОНмолодьспорту щодо достовірності отриманих ними документів про освіту, необхідних при влаштуванні на державну службу.

Особливої гостроти набуває питання працевлаштування для жителів сільської місцевості: з одного боку, перешкодою для реєстрації в центрі зайнятості є наявність у них та їхніх родичів земельних ділянок, з іншого — для тих, хто все-таки перебуває на обліку, проблематичне обов’язкове відвідування центру зайнятості через віддаленість населених пунктів та відсутність коштів на проїзд.

Аналізуючи  звернення, більшість яких розглядалася Державним центром зайнятості, з’ясувалося, що майже 20% надійшло з сільської місцевості. Недаремно уряд поставив обов’язковою вимогою до інвестицій у розвиток сільського господарства створення робочих місць і підвищення доходів тих, хто працює на землі.

За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 8511 громадян зі скаргами, заявами та пропозиціями. 

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділокп'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.