АКЦЕНТ

Прем’єр дав інтерв’ю провідним вітчизняним телеканалам
 

Уряд має головну мету: зупинити сповзання України до безодні економічної катастрофи, ліквідувати прояви кризи у фінансах, економіці, дати поштовх розвитку країни. Так Микола Азаров відповів на запитання щодо результатів реформ у країні. За його словами, найголовнішим є те, що за 2,5 року ВВП зріс на 12% та майже вийшов на докризовий рівень.

«Ми високо цінуємо співпрацю з МВФ. Нещодавно повернули йому 1,5 млрд дол. кредиту. У вересні 2012 року плануємо виплатити ще 1 млрд дол. Ці роки довели спроможність України розв’язувати проблеми без кредитів МВФ, забезпечувати низький рівень інфляції — в цьому році вона поки що нульова, — підтримувати стабільність курсу гривні, — сказав Прем’єр. — Ми не йдемо на умови МВФ — підняти тарифи для населення на газ, аби отримати черговий транш. Розвиватимемо наш внутрішній ринок».

За його словами, уряду потрібно принаймні кілька років на виконання обраної стратегії: зокрема це будівництво мостів, доріг, підприємств за українські кошти, розв’язання проблем у сфері ЖКГ тощо. «Ось ця «розкрутка» дасть нам можливість вивести внутрішній ринок на новий рівень. Наступного року запрацює, наприклад, програма 100 тис. квартир за рік», — сказав він.

Відверта розмова з телевізійниками тривала близько години. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Щодо змін в інвестиційному кліматі Микола Азаров також відзначив позитив. За перше півріччя цього року створено 150 тис. нових малих підприємств. «Великий бізнес реагує за фактом на такі сприятливі умови, і внутрішні вклади в наш капітал зростають (за перше півріччя 2012 р. — на 20%). Однак я як керівник уряду поки що не задоволений нинішньою ситуацією з оподаткуванням малого та середнього бізнесу на місцевому рівні», — сказав він.

Глава уряду нагадав, що за 2,5 року в країні зведено 1661 об’єкт інфраструктури, збільшено середній розмір заробітної платні з 2 до 3 тис. грн та підвищено розмір пенсій на 400 грн. Однак це не той омріяний результат, бо на ці кошти прожити важко.

Микола Азаров зазначив, що в зв’язку зі світовою кризою економічна активність країн Європейського Союзу значно зменшена, уповільнюються темпи зростання промислового виробництва. А через це страждають наші машинобудівний та металургійний комплекси. 

«Країни ЄС — це 30% нашого товарообігу. Якщо їхня економічна активність зменшується, то попит на продукцію, яку туди постачають, падає також. На азіатських ринках теж зменшується попит на українську продукцію. У зв’язку з цим уряд запровадив комплекс заходів, спрямованих на розвиток внутрішнього ринку. Ми бачимо вихід тільки в цьому», — пояснив Прем’єр, додавши, що спрямовувати вільні ресурси на розвиток внутрішнього ринку допоможе виключно збалансована економічна політика.

Відповідаючи на запитання журналістів, Прем’єр наголосив, що договір про зону вільної торгівлі в рамках СНД відповідає інтере?сам нашої країни, хоча й не є досконалим. «За великим рахунком, він вирішує питання розвитку нашої економіки, і тому є позитивним», — сказав він.

Торкаючись іншої теми, глава уряду запевнив,  що стипендії з 1 вересня для студентів не зменшуватимуться, а збільшуватимуться. Він окремо пояснив, що студенти отримали влітку на 200 грн менші стипендії через халатність окремих чиновників, він уже попросив їх написати заяви на звільнення.

«Я не задоволений, як працює наша система управління. Рішення уряду — це рішення прямої дії. Потрібно створити відповідальну систему їх виконання», — зазначив Микола Азаров.

Відповів Прем’єр і на запитання щодо медичної реформи. Вона полягає в тому, щоб зробити медицину доступною для людей. А це і діагностика, і кваліфіковане лікування, і звільнення ринку від неякісних медичних препаратів тощо.