Громадські організації вимагатимуть від Верховної Ради України внесення змін у Податковий кодекс згідно з новою концепцією оціночної діяльності в нашій країні. Саме так вважає голова Українського товариства оцінювачів Олексій Амфітеатров.

За словами експерта, нині існує чимала кількість організацій, які співпрацюють з Фондом держмайна над системою моніторингу єдиної бази звітів. «Вони дуже прискіпливо поставилися до розробки концепції змін в умови існування оціночної діяльності. У нас існує єдина база звітів. Зазначу, що вона не є державною власністю. Проте її не можна занести до рангу робочих — це просто смітник. Тому ми і ставимо такі вимоги перед парламентом: ухвалення концепції оціночної діяльності», — підкреслює Олексій Амфітеатров.

Інформація стосовно оцінювання нерухомості повинна бути відкритою. Фото з сайту bm.img.com.ua

Скандальна ця тема…

Слід нагадати, що ще 2012 року (за влади Віктора Януковича) саме ці фахівці пропонували нову систему оцінки якості такого виду послуг. Були неодноразові спроби врегулювати правила оцінювання в Україні, і щоразу їх супроводжували гучні скандали. Загалом оцінювачі вимагають встановлення в деякому розумінні правди. Нагадаємо, що на цьому ринку ситуація змінилася 1 січня 2011 року, коли набув чинності новий Податковий кодекс, який одразу почала критикувати тодішня опозиція, а бізнесмени влаштували славнозвісний «податковий майдан».

Згідно з цим документом, було прописано не дуже зрозуміле доручення для Кабміну про розробку правил оцінювання нерухомості та об’єктів незавершеного будівництва з метою стягнення податку на прибуток.

У 2012 році набули чинності нові закони — про Фонд Держмайна України (ФДМУ) та про держпрограму приватизації на 2012—2014 роки. Ці документи започаткували такі поняття, як «оцінка у цілях обкладання податком». А у квітні 2012 року ФДМУ трьома своїми наказами затвердив правила проведення оцінки з метою стягнення податку на прибуток. Ми пам’ятаємо, що там було прописано: займатися таким видом діяльності можуть лише 12 із 9,5 тисячі компаній.

Звісно, ці дванадцятеро були «своїми» фірмами і хотіли, як кажуть, постійно збирати вершки у цьому специфічному бізнесі. Проте така мізерна кількість компаній на велику нашу країну не могла не спровокувати великих проблем — люди переставали оцінювати та продавати своє майно, а оцінювачі, яких позбавили роботи, публічно лаяли владу.

Люди платять за помірними цінами

Це призвело до того, що таку схему колишній прем’єр Микола Азаров все-таки скасував, однак невдовзі вона знову запрацювала. А у березні 2014 року, коли в країні вже правила нова влада, набрала чинності урядова постанова №231 «Про деякі питання проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів», тож право на оцінювання отримали чимало компаній, але однаково їхнє коло було обмеженим.

Улітку 2014 року цей документ Кабмін визнав таким, що втратив чинність, і ухвалив інший — постанову №358. Тоді міністр юстиції Павло Петренко зазначав, що згідно з першою з цих постанов люди переплачували за послуги оцінювання інколи в десять разів, ніж це було колись. Тому завдяки другому документу значно знижено ціни на послуги і ліквідовано монополізм на ринку. Проте, як зазначають оцінювачі, ухвалення цієї важливої і більш прогресивної постанови не обійшлося без міжвідомчої боротьби, і процес затягнувся на 5 місяців.

Як зазначив кореспонденту «УК» член ради асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин, нині відчутно, що завдяки загальним зусиллям всієї громадськості оцінювачі стали набагато якісніше працювати, ніж рік тому. «Ринок знову повернувся до нормального стану свого існування. Та й справді, ціни на послуги оцінювачів зменшилися в рази. Приміром, якщо раніше за оцінювання квартири власнику потрібно було викласти 1,5 тисячі гривень, то зараз лише 200—300 гривень», — констатує він.

Андрій Мартин вважає, що інформація стосовно оцінювання нерухомості має бути відкритою для широкого загалу. Хочеться вірити, що найближчим часом так і буде.